gece çalışma süresi
İş Kanununa göre en geç saat 20:00’de başlayarak en erken saat 06:00’ya kadar süren döneme gece dönemi, gece döneminde yapılan çalışmalara ise gece çalışması adı verilir. Eğer çalışmanın bir kısmı gece dönemine rastlıyorsa çalışma süresinin gece döneminde mi yoksa gündüz döneminde mi daha fazla olduğuna bakılır ve çalışma süresinin yarısından çoğu gece dönemine rastlıyorsa o vardiyanın tamamı gece çalışması sayılır. Bu yazımızda gece çalışma süresi konusu ayrıntılarıyla incelenecektir.
İşçilerin gece çalışma süreleri 7,5 saati geçemez. Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçilerin onayı olması şartıyla 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir. Gece döneminde işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.
Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları kullanılan işlerde, bir hafta gece vardiyasında çalıştırılan işçinin, bir sonraki hafta gündüz vardiyasında çalıştırılması gerekir. İşin niteliği ve yürütümü, iş sağlığı ve güvenliği göz önünde tutularak, gece ve gündüz vardiyalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir.
İşçinin yaptığı iş gece çalışmasını gerektiriyorsa işçi sürekli olarak gece döneminde çalıştırılabilir. Örneğin gece bekçisi olarak çalışan işçi sürekli olarak gece döneminde çalıştırılabilir.
Gece vardiyasında çalıştırılacak kadın işçilerin ikametgahlarına en yakın merkezlerden işyerine getirilip götürülmeleri işverence sağlanacak uygun araçlarla yapılmalıdır.
Eşleri vardiyalı olarak aynı veya başka bir işyerinde çalışan kadın işçilerin gece çalışması, talebi halinde kocasının çalıştığı gece vardiyasına rastlamayacak şekilde düzenlenir. Aynı işyerinde çalışan eşlerin aynı gece vardiyasında çalışma istekleri de imkan dahilinde karşılanmalıdır.
Gece vardiyasında çalıştırılmadan önce işyeri hekiminden kadın işçinin gece vardiyasında çalışmasında sakınca olmadığına ilişkin sağlık raporu alınmalıdır. Ayrıca işyeri hekimince belirlenen düzenli aralıklarla çalışanların sağlık muayeneleri yapılmalıdır.
Gece çalışmasıyla ilgili olarak yazımızda anlatılan kurallara uymayan işveren veya vekiline 2809 TL idari para cezası verilir. Söz konusu idari para cezası 2020 yılı için belirlenen tutar olup idari para cezaları her yıl yeniden değerleme oranına göre arttırılır.
01.10.2021 tarihinde İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilmiştir. Ufak Değişiklikler Neler? Acil Durum tanımında…
16.04.2020 tarihinde yürürlüğe giren 7244 Sayılı Kanunla, İş Kanununda ve İşsizlik Sigortası Kanununda önemli değişiklikler…
Kısa çalışma; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin…
İşçinin işte geçirdiği süreye çalışma süresi adı verilir. Ancak Çalışma süresinden sayılan haller başlıklı yazımızda…
Ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri nedenlerle toplu işçi çıkarma ihtiyacı ortaya çıktığında belirli prosedürlere uyulması…
Anayasamızın 51. maddesi uyarınca, çalışanlar sendika kurma ve sendikalara üye olma hakkına sahiptir. Hiç kimse…
View Comments
Mrb ben su an emzikli ve 1 yasini doldurmuş bulunmaktayız is yeri özel sektör benim artık vardiya ya gelmemi söyledi acaba benm ne gibi hakkım var
Gece vardiyasında çalışmanızın bebek ve sizin sağlığınız için uygun olmadığını düşünüyorsanız bu duruma ilişkin doktor raporu almanız gerekmektedir.