Yardımcı İş Güvenliği Uzmanı

yardımcı iş güvenliği uzmanı

          Yardımcı İş Güvenliği Uzmanı; en az bir iş güvenliği uzmanının yanında, iş güvenliği uzmanına yardımcı olmak üzere, işyerinin tam süreli sigortalı çalışanları arasından görevlendirilen, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip çalışanı ifade etmektedir.

Nerelerde Görevlendirme yapılabilir?

            İşyeri tehlike sınıfına uygun ve yeterli sürelerle görevlendirme yapılmış bir iş güvenliği uzmanının bulunduğu yerlerde bir yardımcı iş güvenliği uzmanı görevlendirmesi yapılabilir.

Görevlendirme Süresi ne Kadar Olmalıdır?

           Yardımcı iş güvenliği uzmanının tam zamanlı çalışanlar arasından seçilmesi zorunlu olduğu için görevlendirmenin de tam zamanlı olması gerekmektedir.

Görevlendirmenin Yazılı Yapılması Yeterli midir?

           İş güvenliği uzmanlarının görevlendirmelerinin İSG-Katip üzerinden yapılması zorunluluğu vardır. Bu yardımcı iş güvenliği uzmanları için de geçerlidir. İSG-Katip üzerinden yapılmayan sözleşmeler geçerli olmamaktadır.

Yardımcı İş Güvenliği Uzmanları Bir Üst Sınıf Sınavına Girebilir mi?

         Yardımcı iş güvenliği uzmanları da sözleşmeleri İSG-Katip üzerinden yapıldığı ve zorunlu süreleri ve eğitim şartlarını sağladıkları takdirde bir üst sınıf sınavına girebilirler. (İş Güvenliği Uzmanları Fiili Çalışma Süreleri yazısı da incelenebilir)

Yardımcı İş Güvenliği Uzmanları da İşyerinde Meydana Gelen Kazalardan Sorumlu mudur?

       Yardımcı iş güvenliği uzmanı da, “Kanunda ve Yönetmelikte belirtilen esas sorumluluklar saklı kalmak kaydıyla” hükmü gereği asıl iş güvenliği uzmanı ile birlikte sorumludur.

Yardımcı İş Güvenliği Uzmanı İşten Ayrıldı/Yarı Zamanlı Çalışmaya Başladı. Yerine Yeni Bir Uzman Atamalı mı?

            Yardımcı iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunlu olmadığından dolayı yeni bir atama yapılmayabilir.

 

Tolga Nail Sevindik

Yazar: Tolga Nail Sevindik

Konu ile ilgili sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

Tolga Nail Sevindik diger yazıları →

36 Comments on “Yardımcı İş Güvenliği Uzmanı”

  1. Merhaba uzman ile yardımcı uzman hukuki olarak eşit sorumlu ise aralarındaki farklar nelerdir ?

  2. Merhaba, benim bir sorum olacak yardımcı uzman ataması yapabilmek için asıl ataması yapılmış olan uzmanın tam zamanlı olarak çalışması mı gerekiyor?

  3. Merhaba, osgb de tam zamanlı olarak çalışan bir iş güvenliği uzmanı. işvereni tarafından atandığı firmayı kabul etmez ve sözleşmeyi e devletten iptal ederse suçlu olurmu

    1. 6331 sayılı kanuna göre bir sonucu olmayacağı kanaatindeyim. Ancak OSGB’nin iş güvenliği uzmanının işvereni olduğu düşünüldüğünde; OSGB’nin atama yaptığı firmada 6331 hükümlerine uygun olmayan koşullarda çalıştırılmaya zorlanıyorsanız bu kanuna aykırı olacaktır.

  4. Çok Tehlikeli işyerinde OSGB tarafından atanan A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı bulunmaktadır. İşyerinde tam zamanlı çalışan B sınıfı İş Güvenliği uzmanı yardımcı olarak atanabilir mi? İSG katipte sadece yardımcı C sözleşme bölümü bulunmaktadır.

  5. Merhaba,

    Çok tehlikeli bir isyerinde A ve B sınıfı uzman ataması yapıldı, A ve B sınıfı kazada ikiside sorumlu dediniz,
    1- B sinifi uzman yardımcı olarak mı geçiyor? A ve B eşit sorumlulukları mı sahip?
    2- isg yetki yönetmeliğinde esas sorumluluk gizli kalması kaydı ile ne ifade etmek istiyor? Sadece A mı sorumlu olacak?
    3- denetimlerde eksiklik belirlenip eksikliğin giderilmesi için isg uzmani çalışma yapmış ve eksiklik ilgili çalışanlar tarafından kapatılmamiş ise ve daha önce de ilgili yerlere bildirim yapılmışsa denetim sonucunda da eksiklikler hala giderilmedigi için para cezası kesilmişse bunu işveren isg uzmanlarından kesebilir mı?

    Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. Merhaba. Şu anda Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerinde hem A sınıfı hem de B sınıfı İGU görevlendirmesi yapılabilmektedir.
      1 – Hangi uzmanın tehlike sınıfına göre ilk ataması yapıldığı, hangisinin tam zamanlı çalışan olduğuna göre esas uzman değişmektedir. Burada belge sınıfı fark etmemektedir.
      2 – “saklı kalmak kaydıyla” ibaresinden; “hariç olmak üzere” şeklinde sorumluluk dışında tutulmadığından, ortak sorumluluk olduğu anlaşılıyor.
      3 – İlgili yönemteliğin 9. 10. ve 11. maddelerinde uzmanın görev, yetki ve yükümlülükleri belirlenmiştir.
      Denetimde tespit edilen eksikliklerle ilgili olarak görev, yetki ve yükümlülüğünü yerine getiren uzmanın işverene karşı (sonucu Yargının takdirinde olmak üzere) başka bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

  6. Tehlike sınıfı B olan bir kamu fabrikasında tam zamanlı sigortalı işçiyim, aynı zamanda fabrikanın kısmi zamanlı B sınıfı iş güvenlik uzmanıyım. Şahsi sebeplerden dolayı iş güvenlik uzmanlığını bırakmak istiyorum ama A sınıfı olabilmek içinde zorunlu sürenin işlemesini istiyorum. Ben bıraktıktan sonra C sınıfı uzman göreve başlarsa ben o kişinin yardımcı uzmanı olabilirmiyim, şimdiden teşekkür ederim,

    1. Tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak yapılan resmi İş Güvenliği Uzmanı atamasından sonra, tam zamanlı sigortalı olarak yardımcı iş güvenliği uzmanı olarak atamanız yapılabilir.

  7. Meslek kodunun önemi nedir ve meslek odu isg uzmanı yazmadan yardımcı olarak atadılar meslek kodu değiştirmelimiyim?

  8. Verdiginiz bilgiler yanlış lütfen mevzuati tekrar okuyarak bilgileri güncelleyiniz tamzamanli atamasi olmayan hiç biryerde yardimci uzman atanmaz

    1. Okudum. Siz de okursanız iyi olur.
      (5) (Ek:RG-30/4/2015-29342) İşveren, bu Yönetmelikte belirtilen zorunlu çalışma sürelerine bağlı kalmak şartıyla işyerinin tehlike sınıfına uygun olarak görevlendirilmesi zorunlu olan en az bir iş güvenliği uzmanının yanında, Kanunda ve Yönetmelikte belirtilen esas sorumluluklar saklı kalmak kaydıyla iş güvenliği uzmanına yardımcı olmak üzere, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip ve işyerinin tam süreli sigortalı çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı görevlendirmesi yapabilir.

  9. Merhabalar ben c sınıfı olarak çalışmaktayım ve üst uzman olarak yarı zamanlı a sınıfı çalışmakta çalıştığım şirket beni yardımcı c sınıfı olarak atadı acaba atamamı a sınıfı uzmanın yapmasımı gerekiyor yoksa çalıştığım iş yerinin yardımcı c olarak ataması yeterlimi bu süre b sınıfı için gerekli olan çalışma sürelerinden sayılırmı yardımcı olabilirseniz çok sevinirim

    1. A sınıfı İGU, işyeri tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre yeterli sürelerle atanmışsa, işyerinde tam zamanlı olarak sigortalı iseniz işveren tarafından yardımcı İGU olarak atanabilirsiniz ve bu süreler üst sınıf sınavına girmek için gerekli sürelerden sayılır.

  10. Merhaba Hocam;
    C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak yardımcı uzman olarak atamam yapıldığı zaman çalıştığım süre B sınıfı için gerekli olan 36 aylık süre içerisine dahil edilir mi?
    Teşekkür ederim.

  11. Hocam Merhaba ben şantiyede çok tehlikeli sınıfta yer alan bir firmada c sınıfı olarak işe başlıycam. Fakat b sınıfı uzman kısmi süreli… Ben yardımcı c sınıfı olarak sürem işler mi?? Lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Asıl uzman, çalışan sayısı ve işyeri tehlike sınıfına uygun şekilde atanmışsa, kısmi süreli bile olsa tam zamanlı yardımcı iş güvenliği uzmanı ataması yapılabilir.

      1. Ben çok tehlikeli bir kimya Fabrikasında C Sınıfı İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanı olarak calışmaktayım buradaki A sınıfı uzman kısmi süreli atanmış benim İSG katipten atamam gerçekleştiremedi bu sorunu nasıl çözebiliriz

      2. Merhaba Nedim bey, burada 2 hususun tam olarak yerine getirilmiş olması gerekmekte.
        Birincisi asıl uzmanın tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre yeterli sürelerle atamasının yapılmış olması, ikincisi de sizin o SGK’da tam süreli olarak sigortalı olmanız gerekmekte. Bu 2 koşulun sağlanmasına rağmen atamada sorun yaşanıyorsa, konuyu İSG Genel Müdürlüğü ile görüşmeniz doğru olacaktır.

      3. Nail bey merhaba,

        C sınıfı isg uzmanıyım, Çok tehlikeli bir sınıfta B sınıfı uzman çalışan sayısına uygun sürelerde kısmı süreli ataması mevcut, C sınıfı uzman olarak firmada yardımcı C sözleşmeleri kısmından sözleşme yaptık, B sınıfı olmam için gereken sürem işler mi acaba yardımcı olur musunuz?

      4. Çok tehlikeli bir işyerinde C sınıfı İSG Uzmanı olarak çalışıyorum. Firmada bağlı olduğum bir A veya B Uzman yok fakat OSGB den hizmet alınıyor. C yardımcı atamam yapılabilir mi? Şartları nelerdir acaba

      5. OSGB’den alınan hizmetin süresi ve sınıfı, işyeri tehlike sınıfına ve çalışan sayısına uygunsa yardımcı iş güvenliği uzmanı olarak atanabilirsiniz.

    1. Sitemizde fiili çalışma süreleri hakkında yazımız bulunmaktadır. Eğer günlerinizi öğrenmek istiyorsanız İSG Genel Müdürlüğü ile irtibata geçmeniz doğru olacaktır.

    1. Merhaba Özlem Hanım. Çalışan kamu veya özel işyerlerinde istihdam edilen gerçek kişileri ifade etmektedir. Yani toplam sayının baz alınması gerekmektedir.

  12. İş güvenliği uzman yardımcısı olarak görevlendirilenlere ücret ödeme zorunluluğu varmı

    1. Yardımcı İş Güvenliği Uzmanı olabilmek için o işyerinde tam süreli sigortalı olmak gerekmektedir. İş Sözleşmesi dışında ek bir ücret ödemesi zorunluluğu yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir