Belirli Süreli İş Sözleşmesi Kıdem Tazminatı

Belirli süreli iş sözleşmesi kıdem tazminatı

Kıdem tazminatına nasıl hak kazanılacağı Mülga 1475 Sayılı İş Kanununun yürürlükteki 14. maddesinde düzenlenmiştir. Bu yazımızda sadece “ belirli süreli iş sözleşmesi kıdem tazminatı ” konusu incelenecektir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için Kıdem Tazminatı Nasıl Hak Kazanılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Belirli Süreli İş Sözleşmelerinin Kendiliğinden Sona Ermesi Halinde İşçiler Kıdem Tazminatına Hak Kazanır mı?

Belirli süreli iş sözleşmesinin kendiliğinden (süre bitimi, işin tamamlanması vs) sona ermesi 1475 Sayılı İş Kanununun yürürlükteki 14. maddesinde kıdem tazminatına hak kazanma nedenleri arasında sayılmamıştır. Dolayısıyla belirli süreli iş sözleşmelerinin kendiliğinden sona ermesi halinde işçiler kıdem tazminatına hak kazanamaz.[1]

Belirli Süreli İş Sözleşmesiyle Çalışan İşçiler Hangi Hallerde Kıdem Tazminatına Hak Kazanır?

1475 Sayılı İş Kanununun yürürlükteki 14. maddesinde kıdem tazminatına hangi hallerde hak kazanılacağı belirtilirken belirli süreli iş sözleşmesi veya belirsiz süreli iş sözleşmesi ayrımı yapılmamıştır. Dolayısıyla belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçiler en az bir yıl çalışmış olmak şartıyla aşağıdaki hallerde kıdem tazminatına hak kazanır.

  • İş sözleşmesinin işveren tarafından İş Kanununun 25. maddesinde belirtilen sağlık sebepleri veya zorlayıcı sebeplerle derhal feshi,
  • İş sözleşmesinin işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması nedeniyle feshi (Gözaltına alınan veya tutuklanan işçinin, gözaltı süresi ya da tutukluluğu bildirim süresini aşarsa işveren iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.)
  • İş sözleşmesinin işçi tarafından İş Kanununun 24. maddesinde belirtilen haklı nedenlerle derhal feshi
  • İş sözleşmesinin işçi tarafından muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle feshi
  • İş sözleşmesinin kadın işçi tarafından evlilik nedeniyle (evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde) feshi
  • İş sözleşmesinin işçi tarafından bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla feshi,
  • İş sözleşmesinin işçi tarafından yaşlılık aylığı bakımından yaş dışındaki diğer şartları yerine getirmesi nedeniyle feshi (15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gün sayısına sahip olanların SGK’dan “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısı alarak iş sözleşmesini sona erdirmesi)
  • İş sözleşmesinin işçinin ölümü nedeniyle sona ermesi
  • İş sözleşmesinin haklı neden olmaksızın işveren tarafından feshi

Belirli süreli iş sözleşmeleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için Belirli Süreli İş Sözleşmesi ve Feshi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

[1] Yargıtay İ.B.H.G.K. 08.03.2019 gün, 2017/10 E, 2019/1 K.

Onur Koçak

Yazar: Onur Koçak

Konu ile ilgili sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

Onur Koçak diger yazıları →

7 Comments on “Belirli Süreli İş Sözleşmesi Kıdem Tazminatı”

  1. Çalıştığım iş yerimde her sene 10 aylık sözleşme yapılıyor.. Sözleşme bitince 2 ay sözleşmesiz ve sigortasız çalışıyoruz ve tekrar 10 aylık sözleşme yapılıyor.. Her sene bu şekilde devam ediyor.. Mesela 5 sene bu şekilde çalışıp en son sözleşme bitince tazminat hakkımız olur mu?

    1. Sürekli bu şekilde çalışıyorsanız sözleşme belirsiz süreli kabul edilir ve çalıştığınız toplam süreye göre kıdem tazminatı alabilirsiniz.

  2. özel eğitim kurumunda çalışmaktayım,2014 yılında ssk girişim yapıldı,kesintisiz 30 gün üzerinden ssk yatmakta,her yıl belirli süreli iş sözleşmesi yapıldı.2020 yılı sözleşme yenilemezsem,kıdem ve işsizlik hakkım olurmu?

  3. kolay gelsin belirli süreli işçi çalıştırıyoruz 1 yıllık bitiryor yenisi yapılıyor bitiyor yenisi yapılıyor bu sene 1 yıllık süresi bitince daha sözleşme yapmayacağız buna kıdem tazminatı ödemek gerekiyormu
    not: 20 yıldır bu şekilde çalışıyor bizimle

  4. merhaba bir trafo merkezinde 3 yıllık belirli süreli sözleşmeli olarak çalışıyorum 1 sozleşme süresi(3yıl) tamamlandı ve üzerinden 5 ay geçti. yeni yapılacak olan sözleşmede ücret konusunda anlaşamayacagımızı düşünüyorum ve yeni sözleşmeyi imzalamak istemiyorum. ücret konusu daha ayrı birşey 1 sözleşmede imzaladığımız ücretle 3 yıl hiç zam almadan çalışmamız isteniyor bu yasal mıdır? ve yeni sözleşmeyi bu nedenle imzalamazsam tazminat alabilir miyim? teşekkürler.
    not: sözleşmede bir ücret yazıyor ve yıl sonuna kadar bu ücret vergiden dolayı düşüyor, bu ücrete hiç bir zam gelmeden 3 yıl boyunca çalışacağımız yazıyor bu yasal mıdır, işveren her aklına geleni oraya yazarsa ve imzalarsak kabul etmiş mi oluyoruz? işçiye her yıl en az enflasyon oranında zam yapılması gerekmez mi?

    1. Ücretiniz asgari ücretin altına düşmediği sürece yasal olarak bir sorun yoktur. Yeni sözleşmeyi belirttiğiniz nedenle imzalamazsanız tazminat hakkınız olmayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir