İzinsiz Yabancı İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadardır?
İzinsiz yabancı işçi çalıştırma cezası 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 23. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre Çalışma izni olmaksızın yabancı çalıştıran işverene veya işveren vekiline her bir yabancı için 10.812,00 Türk Lirası tutarında idari para cezası verilir.
İzinsiz Çalışan Yabancıya İdari Para Cezası Uygulanır mı?
Çalışma izni olmaksızın bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 4.323,00 Türk Lirası tutarında, bağımsız çalışan yabancıya 8.650,00 Türk Lirası tutarında idari para cezası verilir.
Çalışma İzni Olmaksızın Bağımsız Çalışan Yabancının İşyeri Kapatılır mı?
6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ile yürürlükten kaldırılan 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunda; “Bu Kanuna göre verilmiş çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya ikibin Türk Lirası idarî para cezası verilir ve varsa işyeri veya işyerlerinin Bakanlık bölge müdürlerince kapatılması kararı alınarak, bu kararın uygulanması için durum ilgili valiliğe bildirilir.” hükmü yer almaktaydı. Ancak 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanununda yabancının işyerinin kapatılmasını öngören bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle artık bağımsız çalışan yabancının işyeri kapatılmayacaktır. Çalışma izni almadan bağımsız çalışan yabancılar sadece İzinsiz Yabancı İşçi Çalıştırma Cezası ile cezalandırılacaklardır.
Fiillerin Tekrarlanması Halinde İdari Para Cezaları Artar mı?
Yukarıda belirtilen idari para cezaları fiillerin tekrarı halinde bir kat arttırılarak uygulanır.
İdari Para Ceza Miktarları Her Yıl Değişir mi?
Yukarıda sayılan idari para cezaları 2020 yılı için belirlenen tutarlardır. Söz konusu idari para cezaları her yıl belirlenen yeniden değerleme oranına göre arttırılır.
İzinsiz Çalıştığı Tespit Edilen Yabancılar Sınır Dışı Edilir mi?
Çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığına bildirilir.
Sınır Dışı Edilen Yabancıların Masraflarını İşveren mi Öder?
İşveren veya işveren vekili, çalışma izni bulunmayan yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır. Bu gider, masraf ve harcamaların Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bütçesinden karşılanması hâlinde, bu madde gereğince ödenen tutarlar işveren veya işveren vekilinden tahsil edilir.
İdari Para Cezası ile Karşılaşmamak İçin Ne Yapmak Gerekir?
İzinsiz yabancı işçi çalıştırma cezası ile karşılaşmamak için işyerinde çalışan yabancılara 6735 Sayılı Kanuna uygun olarak çalışma izni almak gereklidir. Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır isimli yazımızdan çalışma izin başvurusunun nasıl yapılacağına bakabilirsiniz.
Onur Bey merhabalar,
Evde çalışan kaçak yabancı bakıcılar var. Ben bunlarla ilgili ALO170’e ihbarda bulundum ancak bir girişim olmadı. Bununla ilgili başka nereye ihbarda bulunabilirim?
Oturduğumuz site yönetimine evimizde çalıştırdığımız herkesin evraklarını sunmak mecburiyetindeyiz ve ben gibi diğer daire sahibinin de bunu yaptığınızı biliyorum. Bu kadınların bilgileri muhtarlıkta ve mernis’te de kayıtlı değil. Oysa daimi olarak bu sitede yaşıyorlar.
ALO170’e ihbarda bulunduysanız gerekli denetim yapılacaktır.
Meraba ciftliklerde izinsiz yabanci isci calistiriliyo nereye sikayet etmeliyiz
Merhaba iran vatandaşı olan 9 ile başlayan tc ye sahip ve 1 yıllık oturma izni olan kişi iş yeri açıyor. Yanında çalışan yok. Kendisi işveren olarak çalışma izni alması gereklimidir. Ne kadar sürede izin almalı almadıysa cezası nedir. ??
Yabancıların işyeri açması için bağımsız çalışma izni alması gerekmektedir. Cezanın tutarı yazımızda açıklanmıştır.
Merhaba, oturma izniyle (TC vatandaşıyla evlilikten dolayı verildi) toplamda 15 ay bir ayakkabı firmasında çalıştım.İşe başlarken sigortamın yapılacağını söylediler fakat 9 ay yapmadılar ve ben ısrar edince işten çıkarttılar. Başka bir işyerinde iş buldum ve sigortamı sorunsuz hemen yaptılar. yaklaşık bir ay sonra eski patronum beni aradı ve pişman olduklarını söyledi,tekrar oturup şartları konuşabilir miyiz dedi. İlk günden sigorta ve maaşıma güzel bir zam sözü verince tekrar oraya çalışmaya başladım fakat yine sigortamı yapmadılar. Sen yabancısın sana sigorta yapılamıyor ,eski çalıştığın iş yeri yanlış sigorta girişi yapmış ve cezası çok büyük deyip konuyu kapattılar. TC kimlik belgemi aldım, ve nerdeyse her gün sigorta konusunu dile getirdim, artık tc vatandaşıyım dedim ve yine yapmadılar,bu sefer de ısrar ediyorum diye işten çıkardılar.Ne maaşımı,ne yol paramı ne de diğer haklarımı vermediler,noterden ihtarname gönderdim cevapları da “yanlış yapıyorsun” diye yazdılar. işe başladığım andan itibaren elimde tüm mailler ve yazışmalar var, her şekilde orda çalıştığımı kanıtlayabilirim. Arabulucuya başvurdum,bugün randevumuz var ama eminim bu da işe yaramayacak. Sonraki adım hizmet tespit davası olacak doğru mu? Bütün bu olanlardan sonra bana ceza olur mu sigortasız çalıştığım için?
Çalıştığınız dönem ile ilgili haklarınızı talep edebilmeniz için öncelikle hizmet tespit davası açmanız gerekmektedir. 6735 Sayılı Kanuna göre çalışma izni olmadan çalışan yabancılara idari para cezası uygulanır. Ancak Türk Vatandaşı olarak çalıştığınız dönem için herhangi bir idari işlem olmayacaktır.
Merhabalar, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bir konu daha danışmak isterim, işverenim bana sigorta yapmadıysa burda neden bana ceza uygulanıyor? Sonuçta o görevini yerine getirmemiş ,onun suçu değil mi? Ben sigortasız çalışmak istemedim ve o yüzden işten çıkarıldım ve şimdi haklarımı arıyorum. Yani bir işveren işçiyi sigortalı çalışacaksın diye kandırıp işe aldıysa ve sonra sürekli oyalayıp sigortasını yapmıyorsa, işçinin burda suçu ne ki ceza ödesin? Bu konular zaten mesaj olarak telefonumda duruyor ve benim ısrarlarıma rağmen beni oyalayıp sigorta yapmamalarını her şekilde kanıtlarım, buna rağmen ceza mı ödeyeceğim? Teşekkürler
Siz türk vatandaşı olarak çalıştığınız dönem için hizmet tespit davası açın. Vatandaş olmadan önceki dönem ile ilgili bir şeyden bahsetmeyin. O kısmı geçin. (Bir yabancı sigorta girişi ile işe başlamaz. Yabancı çalışana, “al bu senin çalışma iznin, işte bak mavi kartın bununla çalışabilirsin” denir. O da mavi kartını alır ve çalışmaya başlar. Eğer yabancı çalışma iznini eline almadan çalışmaya başlıyor ise o da suçlu olur. Yabancı Ben ne yapayım onlar sigorta girişini yapmamışlar diyemez. Çünkü vatandaş değildir. Bu kısım her ülkede aynıdır.) O yüzden eğer yabancı olduğunuz dönemde çalıştığını söylerseniz kendinizi ihbar etmiş olursunuz.
yabancılar sınırdışı edilir demişsiniz. bu sınırdışı durumu ömür boyu mu yoksa geçici mi?
Selam.Oturma izni ile evde bakim hizmeti yapan kacak calisan yabanci uyruklu bir bayani ihbar ettik sgk denetim elemanlari rapor duzenleyip ceza kesilmis fakat bu bayan hala calisiyor ne sınırďışı var ne bir yaptirim.Bunu nereye sikayet edicez.
Ergin bey denetim elemanları 6735 Sayılı Kanun uyarınca durumu İçişleri Bakanlığına bildirirler. İçişleri Bakanlığı 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca inceleme yapıp yabancının sınırdışı edilip edilmeyeceğine karar verir. 6458 Sayılı Kanunun 54. maddesine göre çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilir. Ancak 55. maddede sayılan yabancılar 54. madde kapsamında olsa da sınırdışı edilemez. Söz konusu yabancının açıkladığım nedenden dolayı sınırdışı edilmediğini tahmin ediyorum.