Yıllık izinlerini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka yerde geçirecek olanlara talep etmeleri halinde verilen izne yol izni adı verilir. Bu yazımızda söz konusu izin hakkında merak edilen sorulara cevap verilecektir. Yıllık ücretli izinlerle ilgili ayrıntılı bilgi için Yıllık Ücretli İzin Hakkında Her Şey başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İşçilere Hangi Durumlarda Yol İzni Verilir?
Bir işçiye söz konusu iznin verilebilmesi için iki durumun aynı anda gerçekleşmesi gerekir. Bunlardan ilki işçinin yıllık iznini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olması, ikincisi ise söz konusu izni talep etmesidir. Bu yönde bir talebi olmayan işçilere yolculuk için izin verilmez.
İzin Talebi Nasıl Yapılır?
Bir işçi haketmiş olduğu yıllık ücretli iznini kullanmak istediğini en az bir ay önce işverene bildirmek zorundadır. Bu bildirimde yolculuk süreleri için izin talep edilip edilmediği belirtilmelidir.
Yıllık İznin İşyerinin Kurulu Bulunduğu Yerden Başka Bir Yerde Geçirilecek Olduğu Belgelenmeli midir?
Yıllık ücretli iznin işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirilecek olduğu işçi tarafından belgelenmelidir. Bu belgelendirmenin nasıl yapılacağı İş Kanununda düzenlenmemiştir. Dolayısıyla işçi bu belgelendirmeyi uygun araçlarla (uçak, otobüs ve tren biletleri, konaklama faturaları vb) yapabilir.
Yol İzni Kaç Gündür?
Söz konusu izin işçinin talebi ve yıllık iznin geçirileceği yerin uzaklığı göz önünde bulundurularak en fazla dört gün olabilir.
İzin Süresince İşçiye Ücret Ödenir mi?
Ücretsiz bir izin olduğu için yol izni süresince işveren işçiye ücret ödemez.
İşçi Yolculuk İçin Almış Olduğu İznini Kullanmadan İşe Dönerse İşveren İşçiyi İşe Başlatmak Zorunda mıdır?
Yol iznini alan bir işçi bu süreyi kullanmadan işe dönerse, işveren işçiyi izin süresi bitmeden işe başlatmayabilir.