Doğum Sonrası Yarım Çalışma

doğum sonrası yarım çalışma

Doğum sonrası yarım çalışma kadın işçilere verilmiş olan analık iznini takiben çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla tanınmış olan bir haktır. Bu yazımızda doğum sonrası yarım çalışma hakkında bilinmesi gerekenler üzerinde duracağız. (Doğum izni ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.)

Kimler doğum sonrası yarım çalışmadan faydalanabilir?

Çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiler doğum sonrası yarım çalışmadan faydalanabilir.

Doğum sonrası yarım çalışma ne kadarlık sürelerde uygulanır?

Birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre 360 gün olarak uygulanır.

Doğum sonrası yarım çalışmadan faydalanan kadın işçilere ayrıca süt izni verilmesi gerekir mi?

Bu uygulamadan yararlanan kadın işçiye, bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olan süt izni uygulanmaz.

Doğum yapan kadın işçinin ücretsiz izin hakkı var mıdır?

Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

Doğum sonrasında kadın işçilerin kısmi süreli çalışma hakkı var mıdır?

İşçi, analık izninin, yarım zamanlı çalışma izninin veya doğum sonrası ücretsiz iznin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir.

Doğum sonrası kısmi süreli çalışmaya ilişkin talep nasıl yapılmalıdır?

Kısmi süreli çalışma talebi, bu haktan faydalanmaya başlamadan en az bir ay önce işçi tarafından yazılı olarak işverene bildirilmelidir.

Doğum sonrası kısmi süreli çalışma talebinin şartları nelerdir?

Ebeveynlerden birinin çalışmaması hâlinde, çalışan eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamaz.  Ancak, ebeveynlerden birinin çalışma şartı;

-Ebeveynlerden birinin sürekli bakım ve tedavisini gerektiren bir hastalığının olması ve bu hastalığın tam teşekküllü hastane ya da üniversite hastanesinden alınacak doktor raporuyla belgelendirilmesi,

-Velayetin mahkemece eşlerden birine verilmesi hâlinde çocuğun velayetine sahip ebeveynin talepte bulunması, 

-Üç yaşını doldurmamış bir çocuğun münferiden evlat edinilmesi, hâllerinde aranmaz.

Kısmi süreli çalışma talebi şartları, sadece başvuru sırasında aranır. Bu şartların kısmi süreli çalışma sırasında kaybedilmesi durumunda söz konusu hak devam eder.

Doğum sonrası kısmi süreli çalışma talebinin unsurları nelerdir?

-İşçinin kısmi süreli çalışma talebinde, kısmi süreli çalışmaya başlayacağı tarih ile tüm iş günlerinde çalışılacak olması hâlinde çalışmanın başlama ve bitiş saatleri, haftanın belirli günlerinde çalışılacak olması hâlinde ise tercih edilen iş günleri yer alır. 

-İşçi, eşinin çalıştığına dair belgeyi kısmi süreli çalışma talebine eklemek zorundadır.

-İşçinin kısmi süreli çalışma talep dilekçesi, işveren tarafından işçinin özlük dosyasında saklanır.

Doğum sonrası kısmi süreli çalışma talebine karşılık işveren tarafından yapılması gerekenler nelerdir?

Usulüne uygun olarak yapılan kısmi süreli çalışma talebi, bildirim tarihinden itibaren en geç bir ay içinde işveren tarafından karşılanır.

-İşveren; işçiye, talebin karşılandığını yazılı olarak bildirir.

-İşveren tarafından süresi içinde işçinin talep dilekçesine cevap verilmemesi hâlinde, talep işçinin dilekçesinde belirtilen tarihte veya bu tarihi takip eden ilk iş gününde geçerlilik kazanır. 

-İşçinin belirtilen tarihte iş edimini sunmaya başlaması kaydıyla kısmi süreli çalışma talebi geçerli fesih nedeni sayılmaz.

Doğum sonrası kısmi süreli çalışma yapılabilir işler nelerdir?

Özel sağlık kuruluşlarında ilgili mevzuat uyarınca mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işlerde tam zamanlı çalışması öngörülenler tarafından yerine getirilen işlerde,

-Nitelikleri dolayısıyla sürekli çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar hâlinde işçi çalıştırılarak yürütülen sanayiden sayılan işlerde,

-Nitelikleri dolayısıyla bir yıldan az süren mevsimlik, kampanya veya taahhüt işlerinde,

-İş süresinin haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından uygun olmayan işlerde, işverenin uygun bulması hâlinde yapılabilir. 

-Birinci fıkrada sayılmayan işlerde işverenin uygun bulma şartı aranmaksızın kısmi süreli çalışma yapılabilir.

-6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine göre bağıtlanan toplu iş sözleşmelerinde kısmi süreli çalışma yapılabilecek işler, yukarıda sayılan hükümlere bağlı olmaksızın ayrıca taraflarca da belirlenebilir.

Doğum sonrası kısmi süreli çalışmadan tam süreli çalışmaya geçişte ortaya çıkan hukuki durumlar nelerdir?

Kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam süreli çalışmaya dönebilir.

-Tam süreli çalışmaya geri dönmek isteyen işçi, işverene en az bir ay önce yazılı olarak talebini bildirir.

-Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin tam süreli çalışmaya başlaması hâlinde yerine alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erer.

-Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin iş sözleşmesini feshetmesi hâlinde, yerine alınan işçinin iş sözleşmesi yazılı onayı olması koşuluyla fesih tarihinden itibaren belirsiz ve tam süreli sözleşmeye dönüşür. 

 

 

Özgür Demir

Yazar: Özgür Demir

Konu ile ilgili sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

Özgür Demir diger yazıları →

10 Comments on “Doğum Sonrası Yarım Çalışma”

  1. İyi gunler Bn 5 yıldır teksdıl de calısıyorm 3 vardıye ve dokuma tempolu bir is bbacagımda bir agrı olmusdu ve bir yıl cekdımm agrı kondromalazıa patella tanısı kndu ve uc ay ılac kullandım biraz iyi ama dokdor bana hasda uzun sure ayakta kalamaz deye kagıt yazdı Ama benim is yeri bunu kabul etmedi hıc Bı hakkın yok bısy ifade etmiyor dedi ozel hasdane oldugu İcin napmam gerk devlet ise yasın32 diye dugun tanı koyan olmadı Bn napmalıyımm pazartesi istifamı yazıp eli bos donecekmısımm patronum oyle dedıı

    1. Öncelikle istifa dilekçesini kesinlikle yazmayın. Söz konusu raporu meslek hastalıkları hastanesinden de alabilirsiniz. İşverenlik bölüm değişikliğini kabul etmediği için kıdem tazminatınızı alma hakkınız doğmuştur. İşten çıkışınızı yaptıktan sonra en yakın Adliyeye giderek Arabuluculuk’a başvurunuzu yapıp yargı sürecini başlatmalısınız.

  2. Merhaba özgür bey. Benim 16 haftalık doğum iznim bitmek üzere. 1 ay yıllık izin kullanmak istiyorum. Yıllık iznimi peşine 60 gün yarı zamanlı çalışma hakkımı kullanabilir miyim.

    1. Doğum izninizin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilirsiniz.

  3. Merhaba. Doğum iznim 2 ay sonra bitecek. Ben 60 gün olan yarı zamanlı ücretiz izni kullanmak istiyorum. Fakat içeride baya bir yıllık iznim var. Doğum izni bitimi peşine 1 ay yıllık iznimi kullansam sonrada yarı zamanlı 60 gün için dilekçe versem bu hakan yararlanabilir miyim. Yoksa araya hiç yıllık iznimi sokmamam mı gerekir yararlanmam için. Umarım cevaplarınız. Şimdide teşekkürler..

    1. İşçi, analık izninin, yarım zamanlı çalışma izninin veya doğum sonrası ücretsiz iznin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Yani önce yıllık izninizi devamında da yarım zamanlı çalışmanızı yapabilirsiniz.

  4. Merhaba 5 yıldır dardanel ton balığı fabrikasında çalışıyorum ellerimde kollarimda sittetli ağrılardan dolayı ameliyat oldu ama maalesef hasar kaldı engelli raporu verdiler /45 daha almadım engelli olarak ayni iş yerimde çalışırsam tazminatlarimi kaybediyormuyum yarın alcam bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler

  5. Merhabalar özgür bey benim 2005 eylül ayında sigortalılık sürecim başladı ve ayni şirkette 2005 den buyana calismaktayim suan calistigim sirketten ayrılmak istiyorum tazminat alip çıkabilirmiyim. Yada tazminatımı alabilmek icin nasil bir yol izlemem gerekir bilgilendirirseniz sevinirim tesekkurler.

    1. İşten haklı bir nedeniniz olmaksızın ayrılmanız durumunda kıdem tazminatınıza hak kazanamazsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir