kazan dairesi
01.10.2021 tarihinde İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidilmiştir. Ufak Değişiklikler Neler? Acil Durum tanımında…
16.04.2020 tarihinde yürürlüğe giren 7244 Sayılı Kanunla, İş Kanununda ve İşsizlik Sigortası Kanununda önemli değişiklikler…
Kısa çalışma; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin…
İş Kanununa göre en geç saat 20:00’de başlayarak en erken saat 06:00’ya kadar süren döneme…
İşçinin işte geçirdiği süreye çalışma süresi adı verilir. Ancak Çalışma süresinden sayılan haller başlıklı yazımızda…
Ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri nedenlerle toplu işçi çıkarma ihtiyacı ortaya çıktığında belirli prosedürlere uyulması…
View Comments
Kimya Sektörü ÇOK TEHLİKELİ sınıfta bulunan işletmelerde ki kazan dairesinde gece vardiyasında 1 operatör bulunması doğru mudur ya da 2 operatör mü bulunması mı gerekir?
Bunun ile ilgili kanun/yönetmelik esası nedir?
Merhabalar Emin Bey. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerinde tehlike sınıflarına veya sektöre yönelik açıkça kazancı sayısı belirtilmemiştir. Bunun nedenini size şu şekilde yorumlayabilirim. Malumunuz iş yerleri farklı sektörlere hizmet etmekte, her biri farklı tehlike sınıfları barındırmakta, hatta farklı kapasite ve çalışan sayısı bulundurmaktadır. Bu gibi hususlar her işletmede farklılık göstereceği için ayrı ayrı tüm şartlara yönelik kazancı sayısının belirtilmesi zaten imkansız olurdu. Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda; örnek vermek gerekirse mülga olmuş iş sağlığı ve güvenliği tüzüğünün 219. maddesinde madde madde sayılmış 'Kazanların işletilmesi ile ilgili çalışmalarda uyulacak hususları' yerine getirmekle görevli en az bir kazancı operatörünün her vardiyada görevlendirilmiş şekliyle bulunması gerekmektedir. Kazancı operatör sayısının her vardiyada birden fazla olması veya olmaması işin işletmenin ihtiyaçları doğrultusunda(iş yoğunluğu, kapasite vb.)değerlendirilebilir.