Kısmi Süreli (Part Time) İşçilerin Sigorta Bildirimi

part time sigorta bildirimi

Kısmi Süreli (Part Time) Çalışanların Sigorta Bildirimi Nasıl Yapılır?

Kısmi süreli (part time) iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin yazılı iş sözleşmeleri aylık prim ve hizmet belgesi ile birlikte “Eksik Gün Bildirim Formu” ekinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilir. Aylık prim ve hizmet belgesi ile verilmemesi durumunda yazılı iş sözleşmesinin Acele Posta Servisi, iadeli taahhütlü ya da taahhütlü olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gerekir.

Yazılı iş sözleşmeleri “Eksik Gün Bildirim Formu” ekinde ve aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken yasal süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmişse, söz konusu form ve sözleşmenin her ay tekrar Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesine gerek yoktur.

Kısmi süreli (part time) işçilerin yazılı iş sözleşmeleri, noter onaylı olması kaydıyla, aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken yasal süre dışında verilmiş olsa dahi kabul edilir. Yazılı iş sözleşmeleri noter onaysız ve aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken yasal süre dışında verilmişse, verildiği ay ve sonrası için geçerli olur. Bu durumda dahi söz konusu iş sözleşmesinin her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesine gerek yoktur.

Kısmi Süreli (Part Time) Çalışanların Prime Esas Kazançları Nasıl Hesaplanır?

Kısmi süreli (part time) çalışanların pirime esas kazançları, ay içindeki çalışma süresinin saat ücreti ile çarpılması suretiyle hesaplanır. Kısmi süreli (part time) çalışanın hafta tatiline hak kazanması durumunda çalışana hafta tatili günü için ödenen ücret de prime esas kazanca dahil edilir. Kısmi süreli (part time) işçilerin hangi hallerde hafta tatiline hak kazandığını Kısmi Süreli (Part Time) İşçilerin Hafta Tatili Hakkı yazımızdan inceleyebilirsiniz. Ay içindeki çalışma süresinin saat ücreti ile çarpılması suretiyle hesaplanan tutar prime esas kazançların alt ve üst sınırları arasında bulunursa tutarın tamamı prime tabi tutulur.

Örnek: İlgili ayda 66 saat çalışan, 12 saat hafta tatili ücreti hakeden ve saat ücreti 10 TL olan kısmi süreli (part time) işçinin prime esas kazancı (78×10=780) 780 TL’dir.

Kısmi Süreli (Part Time) İşçilerin Prim Ödeme Gün Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine göre kısmi süreli (part time) iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma süresinin 7,5’a bölünmesi suretiyle hesaplanır. Bu şekilde yapılan hesaplamalarda 7,5 saatin altındaki çalışmalar 1 güne tamamlanır. Kısmi süreli (part time) işçilerin hafta tatiline hak kazanması durumunda hafta tatili de prim ödeme gün sayının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur.

Örnek 1: İlgili ayda 90 saat çalışan kısmi süreli (part time) işçinin prim ödeme gün sayısı (90/7,5 = 12) 12 gündür.

Örnek 2: İlgili ayda 70 saat çalışan ve 15 saat hafta tatili ücreti alan kısmi süreli (part time) işçinin prim ödeme gün sayısı (85/7,5 = 11,33) 12 gündür.

Kısmi Süreli (Part Time) Gazeteci ve Gemi Adamlarının Prim Ödeme Gün Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine göre kısmi süreli (part time) iş sözleşmesiyle çalışan gazeteci ve gemi adamlarının prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma süresinin 8’e bölünmesi suretiyle hesaplanır. Bu şekilde yapılan hesaplamalarda 8 saatin altındaki çalışmalar 1 güne tamamlanır. 

Çağrı Üzerine Çalışan İşçilerin Prim Ödeme Gün Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Çağrı üzerine çalışan kısmi süreli (part time) işçilerle yapılan yazılı iş sözleşmelerinde çalışma süresi gün, hafta ve ay olarak belirlenmiş ise prime esas kazanç ve prim ödeme gün sayısı belirlenen çalışma süresi üzerinden diğer kısmi süreli çalışanlar gibi hesaplanır. Çağrı üzerine çalışan kısmi süreli (part time) işçi sözleşmede belirtilenden daha fazla çalışmışsa prime esas kazanç ve prim ödeme gün sayısı işçilerin fiili çalışma süresi üzerinden diğer kısmi süreli çalışanlar gibi hesaplanır. Hafta tatiline hak kazanılması durumunda işçilere ödenen hafta tatili ücreti prime esas kazancın tespitinde ve prim ödeme gün sayısının hesabında göz önünde bulundurulur.

Örnek: Çağrı üzerine iş sözleşmesinde ayda 100 saat çalışma yapılacağı ve karşılığında 1000 TL ücret alacağı kararlaştırılan bir işçi ayda 100 saatten fazla çalışmamışsa prime esas kazancı (100×10=1000) 1000 TL, prim ödeme gün sayısı (100/7,5=13,33) 14 gün olacaktır. 

Çağrı üzerine çalışan kısmi süreli (part time) işçilerle yapılan yazılı iş sözleşmelerinde çalışma süresi gün, hafta ve ay olarak belirlenmemişse prime esas kazanç ve prim ödeme gün sayısı işçilerin fiili çalışma süresi üzerinden diğer kısmi süreli çalışanlar gibi hesaplanır. Hafta tatiline hak kazanılması durumunda işçilere ödenen hafta tatili ücreti prime esas kazancın tespitinde ve prim ödeme gün sayısının hesabında göz önünde bulundurulur. İşçilerle yapılan iş sözleşmelerinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağı belirlenmemişse işçinin haftalık çalışma süresi en az 20 saat olacak ve işçi 20 saatin altında çalışsa bile 20 saatlik ücrete hak kazanacağından prime esas kazanç ve prim ödeme gün sayısı buna göre hesaplanacaktır.

Örnek: Çağrı üzerine iş sözleşmesinde çalıştığı her saat için 10 TL ücret alacağı kararlaştırılan ve sözleşmede ne kadar çalışacağı belirtilmeyen işçi ilgili ayda 110 saat çalışmış ve 20 saat hafta tatili ücretine hak kazanmışsa işçinin prime esas kazancı (130×10=1300) 1300 TL, prim ödeme gün sayısı (130/7,5=17,33) 18 gün olacaktır.

Kısmi süreli (part time) işçilerin yıllık ücretli izinleri ile bilgilere Kısmi Süreli (Part Time) İşçinin Yıllık Ücretli İzin Hakkı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Onur Koçak

Yazar: Onur Koçak

Konu ile ilgili sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

Onur Koçak diger yazıları →

19 Comments on “Kısmi Süreli (Part Time) İşçilerin Sigorta Bildirimi”

  1. Onur bey eşim 2 saat part time SSK lı calısak benim agi degişirmi tekral duzenleme yapacakmıyım tşk.

  2. Merhaba Onur bey,
    Part time olarak bir araştırma şirketinde çalışacağım. Haftanın 5 günü çalışıyorlar. İş ne zaman olursa telefonla bilgi veriliyor ve sahada verilen görev ifa ediliyor. Yani aylık olarak belli bir saat ya da gün yok. İş başına göre ücret veriliyor normalde. Neye göre, nasıl sigorta hesaplayıp yatıracaklar acaba?

    Gss borcum da var, aralık sonuna kadar borcu kapatıp gss primini düzenli ödemeyi düşünüyorum. Bu part time iş olursa gss primini daha düşük mü öderim?

    Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim. Selamlar,sevgiler..

  3. Merhaba Onur Bey
    Ben bir şirkette her hafta bir gün artı ihtiyaç olduğu günlerde de gitmek üzere bir iş yeri ile anlaştım
    fakat sigortalı olmadığım için üretimde çalışmama izin verilmiyor doğal olarak şirketin yetkilisine bana sigorta yapmalarını söyledim ama normalde haftalık 45 saat çalışan olman lazım ki seni sigortalı yapalım dediler ben ayda standart olarak 4 gün garanti gideceğim artı ihtiyaç halindeki günlerde benim bu şirkete nasıl bir sigorta yapmasını söylemem gerekir.
    Şimdiden Teşekkür Ederim

  4. Merhaba, kongo vatandaşı üniversite 3. sınıf öğrencisini çalıştırmak istiyorum.Nasıl bir yol izlemeliyim? çalışma izni çıkartmak gerekir mu ? harç ödemesi yapılıyor mu? part time gösterme şansımız var mı? bana ekstra maliyeti ne olur ? teşekkürler

    1. Merhaba, çalışma izni başvurusunun nasıl yapılacağı yazımızda anlatılmıştır. Çalışma izni almadan yabancı çalıştırmanız mümkün değildir. Yabancının yapacağı işe göre belirlenen minumum ücretler vardır. Bu ücretlerin altında ödeme yapamazsınız. Ayrıca bildiğim kadarıyla yabancı işçilerin part time gösterilmesi mümkün değildir.

  5. Slm ben ahmet bi bekçilik işi buldum ssg lı Patron part time sigorta yaparım dedi ben kabul etmedim Full sigorta yap diye anlaştık Full ssg yi yitirdiğini nasıl öğrenebilirim yardimci olurmusun rica

  6. Merhaba Onur Bey, çok pratik bir soru yöneltmek istedim. Kısmi zamanlı ve saat ücretli olarak haftada 6 gün ve her gün 3 saat çalışan bir kişi ayda toplam kaç gün çalışmış olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilir,ayrıca aylık ücreti nasıl hesaplanıp bildirilir? Bunu sizden öğrenmek istememin sebebine gelince:
    1- Aylık çalışma saati=3 saat x 6 gün x4 hafta=72 saat; veya

    2- Aylık çalışma saati=3 x 30= 90 saat. 1 ve 2 arasında çok fark var, hangisinin daha doğru ve kanuna uygun olduğu hakkındaki düşüncenizi öğrenmeyi arzu ediyorum.

    1. Erhan Bey Merhaba, Kısmi çalışmalarda prim ödeme gün sayısı haftaya göre değil aya göre hesaplanır. Haftanın altı günü çalışan bir işçi hafta tatiline hak kazanacaktır. Bu nedenle vermiş olduğunuz örnekteki işçinin prim ödeme gün sayısının (3×30/7,5=12) 12 gün olduğunu düşünüyorum. İşçi hafta tatiline hak kazanmasaydı prim ödeme gün sayısı ilgili aydaki fiili çalışmasına göre hesaplanırdı.

      1. Onur Bey cevabınız için çok teşekkür ederim. Kısmi süreli çalışmayla ve özellikle hafta tatili saatlerinin ve ücretinin hesaplanması ilgili İnternet sayfalarında değişik görüşlere rastladım. Bazılarında haftalık 45 saate göre orantı yapılıp, (haftalık çalışma saatleri/45) x 7,5 saat orantısına göre hafta tatili hesabı ve ücreti hesabı yapılıyor. Anladığım kadarıyla bu konuda biraz belirsizlik var. Hafta tatili ücretine hak kazanan bir çalışanın ayda 113 saat çalışmasının her 45 saatini 7 gün olarak kabul edip kalanı 7,5 saate bölüp daha önce hesaplanan güne ekleyerek hafta tatili dahil toplam gün sayısını hesaplayanlar var: 113 saat >14 gün; 113-2×45=23 saat, 23/7,5=3,06 > 4 gün; toplam gün=14+4=18 gün tarzında hesap yapanlar var. Yukarıda Örnek 2’yi biraz daha açarak ay içindeki 110 saate ilave olan 20 saat hafta tatili saatinin nasıl hesaplandığı konusunda bir örnek verebilirseniz konuyu biraz daha iyi anlayabileceğimi düşünüyorum, tabii, bu, konunun akademik tarafı yoksa sizin verdiğiniz 12 günü cevap olarak kabul ediyorum.

  7. Merhabalar
    Ben yabancı uyruklu olarak bir iş yerinde, hafta beş gün çalışmaktayım.
    Her gün iki saat yemek yapıyorum bu işyerinde ve bu iki saat karşılığında 50 TL ücret alıyorum.
    Benim sigortam part-tğme çalışmaya göre mi ödenecek yoksa tam gün çalışma üzerinden hesaplanıp mı ödenecek
    Ve benim sigorta pirimim kaç lira olur?
    Teşekkürler

    1. Merhaba, yabancıların kısmi süreli (part time) bildirilmesi mümkün değildir. Sigortanız Bakanlığa bildirilen ücret üzerinden tam olarak ödenmelidir.

  8. Merhaba Onur bey
    Başka bir iş yerinde SSK lı olarak çalışan, kira karşılığında da Apartmanımızın çöp ve temizlik işlerini yapan kişinin karısı, Apt’manın işinin kendisi tarafından yapıldığını iddia ederek İş Mahkemesine dava açtı ve sonuç olarak SGK da mahkeme kararını beklemeden Apartmanımız hakkında Resen işlem yaparak SSK prim borcu çıkardı ve biz bu borcun an itibariyle yarısını ödedik. Şimdi ise mahkeme kişinin yarı zamanlı çalıştığına karar verdi.
    SORUM: Bu durumda APARTMAN yönetimi olarak; SGK’dan primlerin yarı zamanlı olarak hesaplanmasını talep edebilirmiyiz? Böyle bir hakkımız varsa nasıl bir yol takip etmek lazım. Şimdiden teşekkürler

    1. Konu ile ilgili bir dilekçe yazarak ve mahkeme kararını dilekçeye ekleyerek Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurabilirsiniz. Primlerin mahkeme kararı doğrultusunda revize edilmesi gerekecektir.

  9. Merhaba bi yerde ise baslayacagım haftanin 6 günü calisacagim 1 gunu izinli olacagim. Gunde 5 saat calisacagim. Alacagim maas 845 TL. Isveren partime sigortasi yapmak yerine her ay 15 gun sigorta girisi yapip cikia yaptiracagini soyledi. Nedeni ne olabilir ?

  10. Merhaba eşim kapicilik işinden emekli oldu yine calismak istiyor devam etmek istiyor ayni is yerinde fakst apt sakinleri pirim yuksek deyip odemede zorluk cektiklerini belirttiler esim part time yani ayın 15 gunu calissa ne kadar pirim odemeleri gerekir tskker

    1. Nurcan Hanım Merhaba, Öncelikle şunu belirtmek isterim ki tam zamanlı çalışan bir işçinin SGK’ya kısmi süreli bildirilmesi doğru değildir. Kamu kurumlarınca tespit edilmesi durumunda işverenlik hakkında idari yaptırım uygulanır. Eğer eşiniz fiili olarak kısmi süreli çalışacaksa sigorta primleri çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Örnek vermek gerekirse 2018 yılında asgari ücret alan ve emekli olan bir işçi işin Sosyal Güvenlik Kurumuna 649,44 TL prim ödemesi yapılır. Eğer bu işçi kısmi süreli olarak çalışıyor ve SGK prim gün sayısı 15 gün oluyorsa Sosyal Güvenlik Kurumuna 324,72 TL prim ödemesi yapılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir