İş Güvenliği Uzmanlarının Fiili Çalışma Süreleri nden İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik Madde 8’de bahsedilmektedir.
Bu konuda en çok merak edilen ve sorulan soru ise kısmi süreli çalışan İş Güvenliği Uzmanının 3 veya 4 yıl fiilen çalışmış sayılması için tam olarak ne kadar süreyle çalışmış olması gerekmektedir.
Bu konuyu kısaca ve basitçe açıklamaya çalışacağız,
Yukarıda açıklanan madde incelendiğinde;
A Sınıfı Belge için: B Sınıfı belgeye sahipken en az 4 (dört) yıl fiilen çalışması ve A Sınıfı belge eğitimine katılarak sınavda başarı göstermesi;
B Sınıfı Belge için: C Sınıfı belgeye sahipken en az 3 (üç) yıl fiilen çalışması ve B Sınıfı belge eğitimine katılarak sınavda başarı göstermesi olarak açıklanmıştır.
Tam zamanlı çalışan veya OSGB adına çalışan İş Güvenliği Uzmanları için bu durum bir sorun teşkil etmezken, kısmi süreli çalışanlar açısından soru işaretleri içermektedir.
Kısmi süreli çalışan İş Güvenliği Uzmanlarının sigorta kayıtlarına bakıldığında (eğer toplamda tam zamanlı çalışan kadar sözleşmeleri bulunmuyorsa) tam 1 aylık sigortalarının yatmadığı ve çalışılan saatin günlük süreye bölünmesi kadar sigortalarının gösterildiği bilinmektedir. Bu durumda İş Güvenliği Uzmanlarının fiili çalışma süreleri nasıl hesaplanacaktır?
Bu konudaki en güçlü yorum İş Güvenliği Uzmanlarının sözleşmelerini İSG-Katip üzerinden “Aylık çalışma süreleri” şeklinde yapmaları ve bir ayda ne kadar çalışmış olurlarsa olsunlar tüm ay boyunca fiili çalışma yapmış sayılacaklarıdır. Bir diğer yorum ise toplam çalışılmış sayılan günlerin toplanması şeklinde olmasıdır.
Sonuç olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü de birinci yorumu esas alarak İş Güvenliği Uzmanlarının fiili çalışma süreleri olarak aylık çalışmaları esas almaktadır ve ayda 1 gün bile çalışılmış olsa tüm ay boyunca fiili çalışma yapılmış sayılacağından toplam (A sınıfı belge için) 48 ay, (B sınıfı belge için) 36 ay sözleşme yapılmış olmasını yeterli bulmaktadır.
Toplamda (A sınıfı belge için) 48 ay, (B sınıfı belge için) 36 ay sözleşme yapmış olan İş Güvenliği Uzmanları üst belge sınıfı sınavına başvuru yapabilmektedirler.
Kısmi Süreli (Part Time) İşçinin Yıllık Ücretli İzin Hakkı yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Hocam merhaba , C sınıfı İgu olarak görev yapmaktayım ve sadece isg katipde içe görevlendirmem var. Bu şekilde süreler işleniyor değil mi?
Sürelerin hesabında İSG-Katip üzerinden yapılan sözleşmeler dikkate alınmaktadır.
Merhaba, Bir üst sınava girmek için “çalışmamız gereken günü” sınav başvurularından önce tamamlamak yeterli midir? Bir de işin eğitim boyutu var malum, eğitime kayıt olma şartı da günü doldurmak mıdır
Merhaba. Eğitime başvuru yapabilmeniz için önce belirtilen fiili çalışma sürelerini (B sınıfı için 3 yıl, A sınıfı için 4 yıl) doldurmanız gerekmektedir.
Hamile çalışan İSG uzmanının 2+2 doğum iznine çıktığı sürelerde süresi işler mi? Konu hakkında görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Analık hali denilen doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta’da işçinin çalıştırılmaması esastır. Bu dönemde ödenen ücret ise geçici iş göremezlik ödeneğidir. Analık halinde geçen süreler fiili çalışma sayılmamaktadır.(Yargıtay 10. H. D. 2016/1291)
Üst sınıf sınavına başvuru için gerekli sürelerin tespitinde ise Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınmalıdır.
merhaba hocam.bir inşaat firmasında şantiye şefi olarak çalışıyorum.c sınıfı iş güvenliği uzmanıyım.Bir osgb de bir günlük sigorta yapılıp bir diş kliğininde içe görevlendirme yapılacak.süre 4 saat olacak.Bu görevlendirme ile bir ay olarak süre sayılıyor
İSG-Katip üzerinden yapılan sözleşmelerde başlangıç ve bitiş tarihleri bulunduğundan bu süreler (aylık) kabul edilmelidir.
Mrb hocam
B sınıfı ni yeni kazandım ve bundan sonra bireysel çalışmak istiyorum. Bireysel çalıştığımda a sınıfına girebilmek için sure dolar mi. Isg katip den içe görevlendirme yaptığımızda.
Tşk ederim
İSG-Katip üzerinden işyeri ile yaptığınız sözleşmeler çalışma sürelerinizden sayılır.
Tolga hocam b sınıfı osb ye bağlı bir is güvenliği uzmanı aylık kac dk yi doldurmak zorundadır
Ne için doldurulması gereken süre olduğunu anlayamadım.
Sigorta girişim başka bir meslek kodu olmasına rağmen isg katip üzerinden atama yapılırsa günlerim sayılır mı?
Çok teşekkürler
Evet aslolan İSG-Katip üzerinden yapılan sözleşme süreleridir.
Tolga Hocam Öncelikle iyi günler diliyorum.
Ben C sınıfı uzman olarak çok tehlikeli sınıfta çalışmaktayım.Firmamız bünyesinde A ya da B sınıfı uzman bulunmamaktır sadece ben C sınıfı uzman olarak bulunmaktayım. B sınıfı uzmanımız Osgbden gelmekte bu sebepten ötürü benim atamam Yardımcı C sınıfı uzman olarak yapıldı bu şekilde 3 yılı doldurduğumda sınava girme hakkı kazanıcakmıyım ? Yardımcı C sınıfı olarak atandığım için ileride bir problem yaşarmıyım ? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Metehan bey. Yardımcı İş Güvenliği Uzmanı olarak çalıştığınız süreler de bir üst sınıf sınavına başvuru hakkı kazandırmaktadır.
Bu konuyla ilgili olarak Yardımcı İş Güvenliği Uzmanı yazımı da inceleyebilirsiniz.
Tolga Bey Merhaba,
B sınıfı olarak toplam fiili çalışma sürem 1095 gün görünüyor bu durumda A sınıfı için 48 aydan 1460 gün olması yeterli mi 2014 den beri aralar vermek şartıyla B olarak çalışıyorum.
Merhaba Gülşah Hanım. Fiili çalışma sürelerinin hesabında günler değil aylar hesaba katılmalıdır. İSG-Katip üzerinden yapılan sözleşmeler de aylık olarak yapılmaktadır. Mevzuatta günlük çalışma süresi ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Bundan dolayı toplamda 48 aylık sözleşmeniz dolduğu tarihte A sınıfı Uzmanlık sınavına başvuru hakkı elde edebilmektesiniz.
Merhaba osgb’de 190 saat 5 saatte dışarıdan hizmet vererek isg katipte ki süremi doldurdum ek 35 saat görevlendirme ile başka bir firmaya hizmet verebilir miyim ? Eğer verebilirsem atama işlemleri nasıl oluyor yardımcı olursanız sevinirim
195 saat üzerine 22,5 saat ek mesai yapabilirsiniz. Dışa görevlendirme şeklinde görevlendirme yapılabilir. https://www.calismamevzuati.com/2017/10/tolga_nail_sevindik_osgb_adina_calisan_isg_profesyonellerinin_calisma_sureleri_yazi59-htmlcd3hltrctclnkgltr/ yazımızdaki süre hesaplamalarını inceleyebilirsiniz.
Merhaba, C sınıfı İSG uzmanıyım.
Sigortamın yattığı yerden başka bir iş yerinde uzmanlık yapıp 3 yıl primimi doldurmam için, uzmanlık yaptığım firmanında sgk primi yatırması şart mı ?
Kısmi sürelerle farklı firmalarla sözleşme yapmış iseniz her firma tarafından kısmi süreli sigortanızın yatırılması gerekmektedir.
Merhabalar,
01.07.2020 tarihi itibari ile İsg katip üzerinden çalışma günüm 1011 olarak görünmektedir. 1096 gün dolduğunda B sınıfı için sınava giriş hakkı kazanacağım. Ancak günler sayılırken hafta sonu da dahil ediyor muyuz?
07.11.2020 tarihinde yapılacak olan B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebiliyor muyum?
Teşekkürler.
Evet günler hesaplanırken haftasonları da dahil ediliyor. İSG-Katip üzerinden sözleşmeniz devam ettiği sürece günleriniz sayılmaya devam eder. Verdiğiniz bilgilere göre sınava giriş hakkı elde ediyorsunuz.
MERHABALAR HOCAM BEN DAHA ÖNCE C SINIFI UZMAN OLARAK FARKLI FİRMALARDA GÖREV ALDIM FAKAT İSG KATİP ÜZERİNDE ATAMAM YAPILMAMIŞ AMA SİGORTAM İSG UZMANI KODU ÜZERİNDE YATIRILMIŞ YANİ İSG KATİP ÜZERİNDEKİ SÜREM İLE SGK DAKİ İSG UZMANI OLARAK YATIRILAN SÜRE ARASINDA 234 GÜNLÜK FARK VAR BUNU DÜZELTEBİLİRMİYİM. TEŞEKKÜR EDERİM.
Mevzuatımıza göre İSG-Katip üzerinden yapılmayan sözleşmeler Fiili İş Güvenliği Uzmanlığı sürelerinden sayılmamakta. Ancak Sigortanız yatmış ve elinizde de sözleşme var ise sigorta dökümü ve sözleşmeler ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne başvurmanızı tavsiye ederim.
Merhaba c sınıfı olarak çok tehlikeli iş yerlerinde alta atama ile 330 günüm ve şuan b sınıfı olarak 1000 çalışma günüm görünmektedir. A sınavı için hesaplama nasıl olacak c sınıfı iken çok tehlikelide çalıştıgım gün sayısı dahil edilir mi yani toplam 1330 gün mü yoksa henüz sınav için 460 gün daha mı çalışmam gerek?
B sınıfı belgeyi aldığınız tarihten itibaren yaptığınız fiili çalışmalar A sınıfı belge sınavına giriş için sayılmaktadır.
MERHABA TOLGA BEY,
Organize Sanayi Bölgesinde yer alan bir fabrika ( tehlikeli sınıf),OSGB’den İş Güvenliği Hizmeti alıyor (İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi burdaki osgb’den geliyormuş). Fabrikanın bünyesinde tam zamanlı çalışan İş Güvenliği Uzmanı yok. Fabrikada sigortam İş Güvenliği Uzmanı olarak ödenecek(C sınıfı isg uzmanıyım) ve aynı zamanda OSGB’den hizmet almaya devam edilecek. Buna göre;
1)Fabrika sigorta girişimi İş güvenliği Uzmanı olarak öderse,İSG-KATİP atamam olmasa dahi direk fabrikanın tam zamanlı çalışan İGU mı olacağım?
2)OSGB’den hizmet alınsa dahi burada benim herhangi bir yükümlülüğüm olur mu?
Mevzuatımıza göre İSG-Katip üzerinden yapılmayan sözleşmeler geçerli değildir. Ancak OSGB’den hizmet alıp, sizi de yardımcı İGU olarak İSG-Katip üzerinden görevlendirirlerse, o işyerinde resmi olarak İGU olabilirsiniz. Bunun dışında kısmi süreli birden fazla İGU ataması yapılamaz.
merhaba, tehlikeli işletmede c sınıfı belgem ile 2 yıldır tam zamanlı firma çalışanı olarak görev alıyorum. temmuz 2020de bir üst sınıfa bakabilme süresi dolacak. yardımcı c olarak isg katipten atama yapsam 1 yıl bu şekilde yardımcı c olarak çalışsam b belgesi için süreci tamamlamış olur muyum
Merhaba Özge Hanım. Yardımcı İş Güvenliği Uzmanı olarak yaptığınız sözleşmeler de bir üst sınıf sınavına girmeniz için gerekli sürelerden sayılmaktadır. Toplamda 3 seneyi doldurduktan sonra B Sınıfı İGU sınavına başvuru yapabilirsiniz.
benim fiili çalışma sürem isg katip çalışma süreleri hesapla yaptığımda 1083 günden 667 güne düşmüştür. neden kaynaklanmaktadır?. Sistem hatası mı kanuni bir değişiklik mi açıklarsanız sevinirim.
Bununla ilgili olarak Genel Müdürlükle görüşmenizi tavsiye ederim.
B sınıfı az tehlikeli yerde 48 ay uzmanlık yaparsa a sınavı suresini tamamlamis olurmu
İşyeri tehlike sınıfından bağımsız olarak B sınıfı belgenizle yaptığınız sözleşmeler (48 ayın dolması şartı ile) A sınıfı belge sınavına giriş için yeterli olacaktır.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak, bireysel olarak sadece 6 çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeye iş güvenliği hizmeti versem ve firmada benim sadece ayda 1 gün sigortamı yatırsa, başka hiç sigortam yatmasa, bu şekilde 3 sene çalışarak B sınıfı iş güvenliği sınavına girmeye hak kazanabilirmiyim? Yoksa firmanın benim 30 günlük sigortamı mı yatırması gerekmektedir?
Merhaba,
İsgkatip üzerinden sözleşmeler aylık olarak yapılmaktadır. Ayda ne kadar hizmet verdiğiniz fark etmeksizin yeterli sürenin (yılın) dolması bir üst sınıf sınavına girebilmeniz için yeterli olacağı görüşü hakimdir.
Hocam Merhaba,
Sgk çalışma gününü yılda 360 gün olarak kabul ediyor, bu da süre hesaplama da 1080 gün yapar.
bakanlık neden 365 sayıp 1095 gün istiyor? gün sayısı 360…
Birde geçmişte geç yapılmış, sözleşme için düzeltme şansı var mı?
İşe girişin 1 ay geç yapıldığında beyan ile sigorta girişi düzeltilebiliyor… bu durum isg sözleşmesinde var mı?
o zaman için önemli olmayan 1 ay fili çalışma süresinde şu an etkili olabiliyor.
yani sgk girişi düzenlenirse, fili çalışma süresi de artar mı?
Teşekkürler…
SGK ile İSG-Katip arasında fark varmış gibi görünse de süreler yıl üzerinden hesaplandığı için sorun olmamaktadır.
Sigorta girişi düzeltildikten sonra ilgili belge ile Genel Müdürlüğe başvuru yapılması halinde sözleşme süreleri düzeltilecektir.
Bu durumda fiili çalışma süresi artacaktır.
İsgkatip sözleşmem 19.01.2104 giriş aynı gün iptal. 21.01.2015 giriş 16.09.2015 iptal. 15.06.2016 giriş, 15.12.2018 sınavı için başvuru tarihi ne ise o zamana kadar devam olacak. Bu durumda çalışma sürem nedir. Yardımcı olur musunuz?
Sınav başvuru tarihini farazi olarak 30.10.2018 olarak alırsak,
19.01.2014 giriş-çıkış = 1 gün
21.01.2015 giriş – 16.09.2015 çıkış = 239 gün
15.06.2016 giriş – 30.10.2018 çıkış = 868 gün
Toplam = 1,108 gün oluyor.
Bu durumda sınava başvuru hakkınız olacaktır. Ancak sınav başvuru tarihi 17.10.2018 öncesinde olursa başvuru hakkınız olmayacaktır.
Eğitim kurumları 1095 gün olacak diyor. Bende kısmi süreli çalışıyorum ve daha önce bakanlık ayda 1 gün olunca ayı komple kabul ediyoruz demişti. Fakat şimdi ayda 1 gün gözüken isgkatip sözleşmesi ne olarak hesaplanıyor. Net bilgi verebilirmisiniz. 19.01.2014 giriş aynı gün çıkış var. Bunu 05.05.2016 da 1 ay saymıştı şimdi 1 gün sayıyorum diyor ne yapcağız
Merhaba Teoman Bey.
Eğitim kurumlarının 1095 gün hesabı doğru. Ancak bu 1095 günün hesaplanmasında o ay içerisindeki günlerin hesaba katılıp katılmadığına bakmak lazım. Yazıda da belirtildiği üzere 30 günlük sigortalılık (sözleşme) süresi içerisindeki sözleşme süreleri ne olursa olsun o ay çalışılmış sayılıyor. Ancak 30 günlük süre içerisinde 1 günlük sigorta giriş/çıkışı yapılmışsa, 1095 günün hesabında 1 gün olarak dikkate alınması doğru olacaktır.