Mesleki Yeterlilik Belgeleri Devlet Tarafından Desteklenecek
Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunması gereken yaklaşık 70 meslekle ilgili belge zorunluluğu 01.01.2017 tarihinde başlamış bulunmaktadır. Bununla birlikte bu belgeye sahip çalışanların oranının da çok düşük olduğu bilinmekte. Çünkü bu belgeyi alabilmek için ödenmesi gereken sadece sınav ücreti neredeyse 1000 lirayı bulabilmektedir. Buna bir de belge ücreti de eklendiğinde toplam ödenecek miktar asgari ücrete denk gelecektir. Böyle bir durumda yaklaşık asgari ücretle çalışan bir işçinin bu masrafları karşılaması mümkün görünmemektedir.
Bu nedenle sektörün daha nitelikli elemanlara sahip olması, çalışanların kişisel gelişimlerinin artırması, iş kazası ve meslek hastalıklarının azaltılması amacıyla Devlet İşsizlik Sigorta Fonundan yararlanarak başarılı olan çalışanlara sınav ücreti ve mesleki eğitim belgesi ücretlerini iade etme yönünde bir irade geliştirmiştir.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça 25/05/2015 tarihinde Resmî Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2015/1 tebliğde belirtilen 40 meslek dalında, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı karşılanacaktır. Karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere iade edilecektir. Karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilir. Yani bu haktan her çalışan tek bir meslek dalında yararlanabilecektir.
Bu haktan yararlanabilmek için sınava giren çalışanın sınav ücretini ödeyerek sınava girmesi ve bu sınavdan başarılı olması gerekmektedir. Sınavda başarılı olamayan çalışanın sınav ücreti iade edilmeyecektir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi; “3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için” zorunlu olmayacaktır.
Aşağıdaki görselde uygulanacak ücret tarifesinin nasıl uygulanacağı gösterilmektedir.
Kaynak: http://www.myk.gov.tr/index.php/tr/myk-meslek-yeterllk-belges-zorunluluu-sayfasi
01.01.2017 tarihi itibari ile Brüt Asgari Ücret 1777.50 Türk Lirası olarak belirlendiğinden Devlet tarafından karşılanacak sınav ücretinin tavanı 888.75 Türk Lirasından fazla olamayacaktır. Bu durumda çalışanın gireceği sınav ücreti bu tutarın üzerinde olursa, çalışana sadece 888.75 Türk Lirası tutarında geri iade yapılacaktır.
İş Sağlığı ve Güvenliği konularındaki diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.