Kısmi Süreli (Part Time) İş Sözleşmesiyle Çalışan İşçinin Yıllık Ücretli İzin Hakkı Var Mıdır?
4857 Sayılı İş Kanununun 13. maddesine göre kısmi süreli (part time) iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmî süreli (part time) olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz. Kısmî süreli (part time) çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Yıllık ücretli izin, ücret veya paraya ilişkin bölünebilir bir menfaat olmadığından, çalışılan süreye orantılı olarak değil, tam olarak kullandırılmalıdır.
4857 Sayılı İş Kanununun 53. maddesine dayanılarak çıkarılan Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin “Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine Çalışmalarda Yıllık Ücretli İzin” başlıklı 13. maddesine göre, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar yıllık ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanır ve farklı işleme tabi tutulamaz. Kısmi süreli çalışan işçilerle tam süreli çalışan işçiler arasında yıllık izin süreleri ve izin ücretleri konularında bir ayrım yapılamaz.
Kısmi Süreli (Part Time) İş Sözleşmesiyle Çalışan İşçi Yıllık Ücretli İzne Hak Kazanmak İçin Haftada Kaç Gün Çalışmalıdır?
Kısmi çalışma (part time) ister haftanın bir veya bazı günlerinde çalışma şeklinde gerçekleşsin, ister her gün birkaç saat çalışma şeklinde olsun, işçi işyerinde çalışmaya başladığı tarihten itibaren bir yıl geçince yıllık ücretli izin hak eder. [1]Yani kısmi süreli (part-time) iş sözleşmesiyle çalışan işçi haftada bir gün dahi çalışsa bir yılını doldurduğunda yıllık ücretli izni hak eder.
Kısmi Süreli (Part Time) İş Sözleşmesiyle Çalışan İşçinin Yıllık Ücretli İzni Kaç Gündür?
4857 Sayılı İş Kanununun “Yıllık Ücretli İzin Hakkı ve İzin Süreleri” başlıklı 53. maddesine göre işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden az olamaz. Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Kısmi süreleri iş sözleşmeleriyle çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süresi tam süreli işçilerle aynıdır.
Kısmi Süreli (Part Time) İş Sözleşmesiyle Çalışan İşçi Yıllık Ücretli İznini Hangi Günlerde Kullanır?
4857 Sayılı İş Kanununun 53. Maddesine dayanılarak çıkarılan Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin “Kısmi Süreli ve Çağrı Üzerine Çalışmalarda Yıllık Ücretli İzin” başlıklı 13. maddesine göre kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar iş sözleşmeleri devam ettiği sürece her yıl için hak ettikleri izinleri, bir sonraki yıl izin süresi içine isabet eden kısmi süreli iş günlerinde çalışmayarak kullanır.
Örneğin 21.12.2018 tarihinde işe başlayan ve haftada üç gün (Pazartesi, Salı ve Çarşamba) çalışan bir işçi 21.12.2019 tarihinde 14 gün yıllık ücretli izin hak edecektir. Bu işçi 02.01.2020 tarihinde yıllık izne ayrılmak isterse 02.01.2020 – 15.01.2020 tarihleri arasında yıllık izinli olacak ve 16.01.2020 tarihinde işbaşı yapacaktır. Yani işçi bu 14 günlük süreye isabet eden toplam 6 işgününde çalışmamış olacaktır.
Kısmi Süreli (Part Time) İş Sözleşmesiyle Çalışan İşçinin Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Yıllık ücretli izin ücretinin hesaplanmasında esas alınacak ücret işçinin kısmi çalışma karşılığı aldığı ücret olacaktır.[2]
Örneğin haftada üç gün (Pazartesi, Salı ve Çarşamba) çalışan ve günlük ücreti 100 TL olan bir işçi 02.01.2020 tarihinde yıllık izne ayrılıp 15.01.2020 tarihine kadar izin kullandığında toplam 6 çalışma gününde izin kullanmış olacağından 600 TL yıllık ücretli izin ücretine hak kazanacaktır.
Kısmi Süreli (Part Time) İş Sözleşmesiyle Çalışan İşçinin Yıllık Ücretli İznine Hangi Süreler Eklenir?
4857 Sayılı İş Kanununun “Yıllık Ücretli İzin Uygulaması” başlıklı 56 maddesine göre yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
4857 Sayılı İş Kanununun “Hafta Tatili Ücreti” başlıklı 46.maddesine göre, 63. Maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin hangi hallerde hafta tatiline hak kazanacağını Kısmi Süre (Part Time) İşçilerin Hafta Tatili Hakkı isimli yazımızdan inceleyebilirsiniz. Eğer kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçi hafta tatiline hak kazanmışsa yıllık ücretli izin süresine isabet eden hafta tatili günleri izin süresine eklenecektir.
Örneğin 01.06.2018 tarihinde işe başlayan ve haftanın altı günü günde iki saat çalışan bir işçi 01.06.2019 tarihinde 14 gün yıllık ücretli izin hak edecektir. Bu işçi 02.01.2020 tarihinde yıllık izne ayrılmak isterse 02.01.2020 – 17.01.2020 tarihleri arasında yıllık izinli olacak ve 18.01.2020 tarihinde işbaşı yapacaktır. Yani izin süresine isabet eden iki hafta tatili işçinin yıllık ücretli izin süresine eklenecektir.
Kısmi süreli (part-time) iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin yıllık ücretli izin sürelerine isabet eden çalışma günlerine rastlayan Ulusal Bayram ve genel tatil günleri izin sürelerine eklenecektir.
Örneğin 01.06.2018 tarihinde işe başlayan ve haftada üç gün (Pazartesi, Salı ve Çarşamba) çalışan bir işçi 01.06.2019 tarihinde 14 gün yıllık ücretli izin hak edecektir. Bu işçi 22.08.2019 tarihinde yıllık izne ayrılmak isterse 30 Ağustos çalışma günü olan Salı gününe denk geldiği için 22.08.2019 – 05.09.2019 tarihleri arasında yıllık izinli olacak ve 06.09.2019 tarihinde işbaşı yapacaktır. Yani işçi bu 15 günlük süreye isabet eden toplam 6 işgününde ve 1 Ulusal Bayram ve genel tatil gününde çalışmamış olacaktır.
KAYNAKLAR
[1] Yargıtay 22. H.D. 26.03.2019 gün, 2017/21402 E, 2019/6676 K.
[2] Yargıtay 9. H.D. 19.02.2018 gün, 2015/24276 E, 2018/3224 K.
Merhabala
Ben 1 yıldır bir mağazada part time olarak çalışıyorum. Ben istifa ettiğimde kullanmadığım yıllık izinlerin ücretini alabiliyor muyum?
Evet yıllık izin ücretini işverenden talep edebilirsiniz.
Merhaba
Part time olarak çalışıyorum bende benim bayram iznim olmadığı söyleniyor ama 14 gün yıllık izin hakkım var bayram iznim varmıdır?
Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde izin hakkınız vardır.
Ben … işyerinde partt time olarak calisiyorum. Yillik iznim oldugu halde talep ediyorum fakat hat müsait olmadığı icin onaylanmiyor. Hakli fesif olarak istiyorum. Hat yogun oldugu için yillik izin onaylanmaz diye bir madde varmis onunla ilgili bir yazi goremedim nasil bor işlem yapabilirim hakli fesif sebebi sayılmasi icin
Yıllık ücretli izinlerinizi bir yıl içinde işverenin de onay verdiği bir tarihte kullanabilirsiniz. Bekleme süresi geçmesine rağmen kullandırılmayan yıllık ücretli izniniz varsa iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilirsiniz.
Merhabalar
Herkes aslinda benzer seyleri sormus cunku net olmayan su var,
Vermis oldugunuz ornekte 3 gun part time calisan kisi 2 haftalik izin yani 6 gune denk..
Buradaki asil soru su;
1.Diyelim izin kagidi doldurdugunda ben 6 calisma is gunume denk gelen iznimi kagida 14 gune denk mi harcamis sayacak sekilde yazicam ? (Mevcut firmam bunu istiyor)
2.Ayni ornekte izin kullanmadim diyelim isten ayrilirken bana 14 gunluk iznimi odeyecekler yoksa 6 gunluk iznin ucretini mi?
Hic bir yerde yasa dahil kesin birsey soylemiyor her firma kafasina gore hesapliyor hatta bazi avukatlar bile.
Tesekkurler
Melih bey belirtmiş olduğum örnekte sorunuzun cevabı yer almaktadır. “…Yani işçi bu 14 günlük süreye isabet eden toplam 6 işgününde çalışmamış olacaktır.” İzin kullanmadığınız takdirde yıllık izin ücretinin de aynı şekilde 6 gün üzerinden ödeneceğini düşünüyorum.
merhabalar isyerinde.pazartesi.sali.carsamba gunleri.kismi calisiyorum.gecen yil bu.uc gunu.yillik.izin.sayarak parca parca kullandim. ancak.bu.yil tam calisan.gibi.ard arda kullanmam.gerektigi
letildi yani.ise.gelmedigim.gunlerde.yillik.izin.olarak.kullanilacak..hafta tatilini hak.etemedigimizden.dolayi bu.sekilde.yapilmamali.diye.biliyorum.yardimci olurmusunuz?
Merhaba Onur Bey,
Bir firmada part time çalışıyorum. Yıllık izin hak edişim geldi fakat ben istifa ederek işten ayrılacağım. Yıllık izin ücretimin yarısı mı ödenecek, 14 gün mü ödenecek?
Pazartesi- Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri çalışıyorum.
Konu hakkında yardımlarını rica ediyorum.
Merhabalar, kamu işçisiyim doğum sonrası ilkokul çağına kadar kısmi çalışma hakkımı kullanıyorum, Senelik izin hakkım 30 gündür. Bu koşullara göre senelik iznim kaç gün oluyor ?Teşekkürler.
sizin durumunuzdayim.cevap neymiş.bir turlu bulamadim.benimde 21 gun izin hakkim var ama kismi calistigimdan dolayi 2 gunum 1 gune tekabul ediyor ssk icinde ücret icinde boyle.acaba izin kullanirkende 2 gunum 1 gunmu sayilacak.insallah oyledir
Sizin durumunuz da yazıda anlattığım gibidir.
Merhaba
Ben 25.11.2016 tarihinde … şirketinde part-time olarak çalışmaya başladım ve hala da devam etmekteyim gelecek aydan sonra yıllık izin kullanacağım.Merak ettiğim şudur ki haftada 4 ya da 5 gün çalışıyorum.Aylık sigortamız ödenirken 120 saat çalıştığımız için 16 gün olarak yatırılıyor.Yıllık izinle ilgili kanunu incelediğimde yıllık izin konusunda part ve full olanların herhangi bi ayrımını görmedim.Sonuç olarak tatil günleri hariç 14 gün ücretli izin hakkı kullanacağım.Sigortam 16 gün üzerinden yatırıldığı için haftalık ortalama 4 güne tekabül ediyor.3 gün olan iznim yıllık iznime eklenmesi gerekmez mi ? Yani yıllık izne çıktığımdan itibaren haftada 4 gün düşmesi gerekmiyor mu yıllık iznim olan 14 günden ? Farklı bi hesap yaptığımda;14 gün ücretli iznim var ve günlük çalışma saati olan 7,5 ile çarptığımızda 105 saat yapmaktadır.Geri kalan 15 saati çalıştığımda tam maaş almam gerekmiyor mu ?
Bir diğer sorumda;maaş bodrumu incelediğimde işsizlik sigortası kesintisi yapıldığını gördüm.Ancak işsizlik maaşı ödemesi alabilmem için gereken şartlara baktığımda son son 120 gün kesintisiz sigortalı olma şartı ve son 3 yılda 600 gün şartı var ancak teorik olarak bu saati doldurmamın imkanı yok.Kısmi zamanlı iş kanununa göre max 16 gün sigorta ödemesi yapılabiliyor.36 x 16 =576 gün yapıyor.Bu da part time çalışanın işsizlik maaşı almasına teorik olarak zaten engel oluyor.Buna rağmen işsizlik sigortası kesintisi olması mantıksız değil mi ?
Şimdiden çok teşekkür ederim iyi akşamlar.
Hafta tatili ile ilgili sorunuzun cevabına Kısmi Süreli (Part Time) İşçilerin Hafta Tatili Hakkı isimli yazımızdan bakabilirsiniz. İşşizlik sigortası ile ilgili sorunuza gelirsek; kısmi süreli olmanız nedeniyle prim yatırılmayan süreler 120 günün hesabında kesinti sayılmaz. Ancak son üç yılda 600 gün şartını ancak 5510 sayılı Kanunun 52 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında eksik kalan süreler için isteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödemeniz halinde sağlayabilirsiniz.
merhaba
berkant beyin sorduğu ilk soru için önerdiğiniz yazıda sorduğu sorunun cevabını bulamadım.aynı konuda ben de yardımlarınızı bekliyorum.haftalık tatil hakkımızın olmadığı yazıyor haftada 3-4 gün çalıştığımız için. ancak berkant beyin de belirttiği gibi biz haftada 4 gün çalışırken çalışmadığımız 3 gün yıllık ücretli izne dahil ediliyor mu veya bu çalışmadığımız günler yıllık ücretli iznimize ekleniyor mu?
teşekkürler
Sema Hanım Merhaba, Kısmi süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçi hafta tatiline hak kazanmamışsa çalışmadıkları günler yıllık ücretli izne dahil edilmez. Yani çalışmadığınız günler yıllık ücretli izne eklenmez.
merhaba onur bey
ben bir haftada 4 gün çalışıyorum. çalıştığım günler (perşembe-cuma-cumartesi-pazar)
1 şubat 2018(perşembe) de yıllık izne çıkmak istiyorum.
1 şubat perşembe
2şubat cuma
3 şubat cumartesi
4 şubat pazar
normalde bu günlerde çalışmam gerekiyor. yıllık izne çıktığımda bu günler yıllık izinden düşülecek.
ama
5 şubat pazartesi
6 şubat salı
7 şubat çarşamba
bu günlerde de izinliyim. yani yıllık izinde olmasam da bu günlerde zaten çalışmıyorum.bu yüzden bu günlerin yıllık izin günümden düşülmemesi gerekmez mi?
eğer 1 şubattan itibaren 14 gün sayılarak hesaplanırsa
benim 15 şubatta iş başı yapmam gerekiyor.fakat bu hesaplanan 14 gün içerisinde ben zaten 8 gün çalışıyorum geri kalan 6 gün benim normal iznim. bu 6 günün yıllık izne dahil olmaması gerektiğini düşünüyorum. eğer dahilse ben 14 gün değil 8 gün yıllık izin yapmış oluyorum.tekrar yardımlarınızı rica ediyorum.
teşekkürler.
Sema hanım malesef kismi sureli iscilerin yillik ucretli izni soyledigim gibi hesaplaniyor. Bu durum hakkaniyete aykiri gibi gorunse de yillik ucretli iznin temeli iscinin belirlenen surelerde dinlenmesidir. 14 gun calismaksizin dinleneceginizden kanuna uygun olarak yillik ucretli izninizi kullanmis sayilacaksiniz.