Çalışan Temsilcisi ve Seçim Usulü

Çalışan Temsilcisi

Çalışan Temsilcisi

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre  “Çalışan temsilcisi”: İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili çalışanı” ifade eder. Bu kanunun 20. Maddesinde ise işyerindeki çalışan sayılarına göre bulunması gereken Çalışan Temsilcisi sayıları verilmiştir. Ayrıca bu maddede Çalışan Temsilcilerinin hakları da belirtilmiştir.

İşyerindeki Çalışan SayısıÇalışan Temsilcisi Sayısı
  
2-501
51-1002
101-5003
501-10004
1001-20005
>20006

Mevzuat açısından bakıldığında Çalışan Temsilcisi işyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği açısından tüm çalışanlar adına sorumlu kişi olarak karşımıza çıkar. Bunun sebebi de; 1 – İşyerinde acil durdurmayı gerektirecek haller, çalışmaktan kaçınma hakkındaki sonuç, çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması için gerekli imkanların sağlanmasında,  Çalışan Temsilcisine bilgi verilir ve gerekli imkanlar sağlanır. Çalışanlar İş Sağlığı ve Güvenliği konularında Çalışan Temsilcisi ile koordineli çalışmakla yükümlüdür. 

Çalışan Temsilcisinin Seçimi

Öncelikle işyerinde yetkili sendika temsilcisi bulunması durumunda, Sendika Temsilcisi kendiliğinden Çalışan Temsilcisi olarak seçilmiş sayılır.

Bundan sonra aşağıdaki özelliklere sahip işyeri çalışanları arasından başvuru alınması amacıyla seçimden yedi gün önce ilana çıkılır. Aday sayısı bulunması gereken Çalışan Temsilcisi sayısının üç katından fazla olamaz. Bu sayının üç katından fazla olması durumunda “öğrenim durumu, işyerindeki deneyim süresi ve yaş ölçütleri esas alınarak yedi günden sonra en fazla üç gün içinde işveren tarafından ilân edilir.

Çalışan Temsilcisinde bulunması gereken özellikler;

  1. a) İşyerinin tam süreli daimi çalışanı olması,
  2. b) En az 3 yıllık iş deneyiminin bulunması,
  3. c) En az ortaokul düzeyinde öğrenim görmüş olması.

Bu niteliklere sahip adayların başvurmaması durumunda en yakın nitelikte elemanların seçimi yapılır.

Seçim işyerindeki çalışan sayısının yarısından bir fazlasının katılımı ile yapılır. En fazla oy alan aday/adaylar seçilmiş sayılır. Çalışan Temsilcisinin görevden ayrılması durumunda en yüksek oy alan ikinci aday atanır.

İşyerinde yetkili sendika bulunması halinde, sendika temsilcisi sayısı Çalışan Temsilcisi sayısından azsa işveren tarafından, çoksa sendikanın teklifi ile atanır.

İşyerinde yetkili sendika bulunmaması veya çalışanlar arasından aday olmaması durumunda uygun niteliklere sahip olanlardan, bulunmaması durumunda yeterli sayıda Çalışan Temsilcisi işveren tarafından atanır. Ancak aday olmaması durumu, seçim ilanından en erken yedi gün sonra tutanak altına alınarak ispat şartı yerine getirilmelidir.

Birden fazla Çalışan Temsilcisi bulunması halinde Baş Temsilci Çalışan Temsilcileri arasından seçilir.

Yetkili Sendika’nın yetkisini kaybetmesi halinde 30 gün içerisinde yeni sendika ile ilgili işlemler yerine getirilir.

Çalışan Temsilcisi seçiminin geçerlik süresi 5 yıldır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Tolga Nail Sevindik

Yazar: Tolga Nail Sevindik

Konu ile ilgili sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

Tolga Nail Sevindik diger yazıları →

43 Comments on “Çalışan Temsilcisi ve Seçim Usulü”

  1. Merhaba iskurlu çalışanlar çalışan temsilcisi seçiminde oy kullanabilir mi oy kullanabiliyorsa aday olabilirmi

    1. İşyerinde ne şekilde istihdam edildiğinize bakılmaksızın, o işyerinde sigortalı bir çalışan olduğunuz sürece oy kullanabilirsiniz.
      Adaylık şartlarını sağladığınız takdirde aday da olabilirsiniz.

  2. Selamün aleyküm benim çalıştığım firmada her katta ayrı sandık konuldu benim çalıştığım 2′ katta 59 çalışan vardı ve ben 59 oydan 49 oyu aldım 3′ katta hiç aday olmadığı için eski temsilciyi olmak istemediği halde aday çıkmadı deyip oy kulanmadan temsilci seçdiler
    1 katta ise bölümler fazla olduğu için haliyle calisanda fazla ve 69 oy aldı sandıklar 1ve 2 katta ayrı sandıkta oldu baş temsilci seçimini alt kat çalışanının alması doğrumu ? Sandık tek olsaydı ben 3 kat çalışanlardan oy alma hakkım olurdu şimdi benim oyum diğerinden 10 oy az diye baş temsilci olamadım sizce burda bir haksızlık söz konusumu değilmi cevabınız için şimdiden teşekkürler saygılar sevgiler

      1. Peki şimdi ben bu konuda mağdur oldum amacım baş temsilci ne bileyim temsilci olamak için bir çabam da yok ama ben bu konuda kırıldım ve temsilcilikten istifa ettim istifa etmemin sebebi sandıkların hukuksuz olduğu ve adaletli olmadığını söylemem oldu insan kaynakları bu konuda hiç bir şey yapmadı ve iş kanununa göre yaptık dedi şimdi alt katta 113 kişi benim katımda 59 kişi vardi ben 113 kişilik sandığı geçme imkanım asla yok ve ben bu konu hakkında iş mahkemesine dava acabilirmiyim ıslak imzalı seçim kağıtlarını aldım elimde ispatli yuzdeye vurunca baş temsilci benim ama yinede haksızlık olduğunu düşündüğüm için diğer çalışan arkadaşın bu konuda hiç suçu yok çünkü onun önüne sandığı insan kaynakları koydu

  3. Sendıka olmayan bır iş yerınde seçımle işçı temsılcısı secılırse bu baş temsılcının iş yerınde hem çalısıo hemde temsılcılık yapması dogru mu yada çalısmadan işçiler arasında dolasması dogru mu

    1. Çalışan temsilcisinin işyerinde hem çalışıp hem de temsilcilik yapabilir. Buna ters bir hüküm bulunmamaktadır. Çalışmadan işçiler arasında dolaşması işverenin takdirine bağlıdır.

  4. Merhabalar yetkili sendikanın iş yeri temsilcisi çalışan temsilcisi olarak mı görev yapar?Şuan 3 tane iş yeri temsilcisi ismi gonderildi bize fakat çalışan temsilcisinin ayrı bir secimle belirlenecegı soylenıyor.Biz iş yeri temsilcisini çalışan temsilcisi olarak atadık sorun olur mu?

  5. İyi günler. İplik fabrikasında işçi olarak çalışanım.baş temsilci olarak atandım. Ama halen yaptığım işe devam ediyorum. Normalde baş temsilci olarak bir görevim yok mu. Yaptığım işe aynı maaşla devam mı edeceğim

    1. Çalışan temsilcisi/baş temsilci seçildiğinizde size bu konuda bir eğitim verilmesi gerekiyor. Bu eğitimin konuları arasında Çalışan Temsilcilerinin yetki ve sorumlulukları ile mevzuat hükümleri bulunmalıdır.
      Mevzuata göre maaş ve çalışma saatleri ile ilgili bir hüküm yoktur. Yapmakta olduğunuz işe devam edersiniz. Ancak bu konuda işveren ile bir anlaşmaya varılabilir.

  6. Merhabalar,

    İnsan Kaynakları ekibinde olan birinin Çalışan Temsilcisi olması uygun olur mu ?

  7. Tolga bey merhabalar,

    5 yıl dolduğu için yeni bir seçim ile çalışan temsilcisi oylamak istiyoruz. hali hazırda temsilci olan kişiler yeniden aday olabilirler mi ? yeniden seçilme hakları var mı ?

  8. Merhaba ben taşerondan KHK ile kadroya geçme belediyede isçisiyim. Belediye de her birime ayrı ayrı seçim yapılarak temsilci seçildi. Daha sonra seçilen temsilciler arasından baş temsilci secildi. Benim sorum her birimin ayrı ayrı temsilci seçmesi doğru mu? Yoksa doğru olan tüm birimlerin katılarak yapıldığı seçim mi?

  9. iş yerinde baş çalışan temsilcisyim seçim il seçildim baş çalışan temsicisi olarak fakat diğer çalışan temsicileri atama ile yapıldı.5yıl görev sürem dolmadı iş yerim seçim kararı aldı çalışan temcileri seçmek için benim Baş Çalışan Temsilciliğim düşermi?? yoksa ben baş çalışan temsilcisi olarak devam edebilirmiyim.

  10. İSG Kurulunda zaten üye olan biri, aynı zamanda çalışan temsilcisi olabilir mi? Olamazsa Neden?

  11. çalışan temsilcisinin süresi dolmadan işveren başka çalışan temsilcisi seçebilirmi
    yada çalışan temsilcisi başka birini seçin diye bilirmi ?
    yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Çalışan temsilcisinin seçim süresi 5 yıldır. Bunun dışında temsilcinin herhangi bir sebepten dolayı işten ayrılması durumunda son yapılan seçimde en yüksek oy alan ikinci kişi çalışan temsilcisi olabilir.

  12. yeni kurulan firmamızda çalışan temsilcisi seçildim fakat 3 yıllık iş iş deneyimim yok yeni mezunum herhangi bir sakıncası var mıdır? İsg eğitimi aldım ve isg bilgilerime güveniyorum.

    1. Seçimden önce adaylar belirlenirken öncelikle deneyim şartına bakılması gerekmektedir. Ancak bu şartı sağlayan bulunamadığında seçime gidilebilir. Herhangi bir sakıncası yoktur.

  13. ben işçi temsilcisiyim ama normal çalışan gibi çalıştırıyolar denetime fırsat vermiyolar boş zaman vermeme gayreti içindeler ben işçiyle konuşamıyom konuştuğumda mudahale geliyor şef tarafında işçiyi bana karşı kışkırtıyolar görevimi yapamıyorum o zaman ne yapmalıyım saygılar

    1. Çalışan temsilcisi olarak normal çalışma şartlarında çalışmaya devam edebilirsiniz. Bunun dışında çalışanlarla ara dinlenmelerinde ve/veya telefonla/elektronik ortamda da görüş alışverişinde bulunabilirsiniz.

  14. Tolga Bey Merhaba;
    özel bir firmada çalışan temsilcisiyim,firmamızda sendika yok,Personel sorumlusu çalışanların net maaşlarının söylemiyor,bordada da mesaileri fazla oldukları için anlaşılmıyor.bu konuyu müdürlerime danıştım söylemeleri için öneri olarak. personel sorumlusu senin hakkın yok diyor.Bu konuda hakkım varmı yokmu .teşekkür ederim.

    1. Merhaba Adem Bey. Çalışan temsilcisi işyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği konularında çalışanlar ile işveren arasında, gerekli önlemlerin alınmasını ve çalışanlar adına katılım ve yerine getirilmesini istemekle görevlidir. Çalışan temsilcisinin ücret/alacaklar/izinler vb ile ilgili bir görevi bulunmamaktadır.

  15. Kasım 2017 baştemsilci olarak seçildim görev sürem dolmadan işveren tekrar seçim kararı aldı ne yapmalıyım

  16. Merhaba ben 11 senesir aynı iş yerinde calişmaktayım isg heyetine genel müdür tarafından atandım görev sürem bitti ve yeniden atamayla çalışan temsilcisi olduğuma dair bana bi evrak imzalattılar ama iş yerinde bi saglık sorunum oldu 6 ay raporluydum işe gidemedim iş başı yaptıktan sonra tesadüfen çalışan temsılcisi sen degilsin başkası oldu dediler ve o arkadaşima bu olayı sordum onunda bu işten haberi yokmuş ne bana ne ona herhangi bilgi verilmeden kendi kafalarına gore bişeyler diyorlar bukonuda hakkım nedir bana resmi bi şekilde bilgi verilmesl gerkmezmi teşekkürler

    1. Merhaba Mustafa Bey.
      Çalışan temsilcisinin “Herhangi bir nedenle görevinden ayrılması durumunda, daha önce yapılan seçim sonuçlarına göre en fazla oy alan sıradaki aday atanır.”
      hükmü gereği oy sayısına göre sıradaki aday temsilci olarak atanabilir.
      Ancak çalışan temsilcisinin “İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili çalışanı” tanımından yola çıkarak kimin bu konularda çalışanları temsil edeceğinin netleştirilmesi adına önceki çalışan temsilcisine bu durumun bildirilmesi uygun olacaktır.

  17. ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ SEÇİM TUTANAĞINDA SEÇİM SORUMLUSU OLARAK KİMİN ADI YAZILMALIDIR.

    1. Merhaba Rüveyda KESKİN,
      Çalışan Temsilcilerinin seçimi ve usulüne göre çalışan temsilcisi seçimi için işveren tarafından yeterli sayıda çalışan seçim için görevlendirilir.
      Mevzuata göre seçim sorumlusu olarak bir kişi bulunmamakta bilrlikte, Madde 10’da belirtilen “Tutanağın işveren veya vekili ve seçimde görevlendirilen çalışanlar tarafından imzalanması zorunludur.” hükmü gereği herkes tarafından imzalanması gerekir.
      Tebliğin 4. Maddesi 4. Fıkrasında “(4) Çalışan temsilcisinin seçilmesi veya atanması ile ilgili gerekli tüm iş ve işlemler işveren tarafından yerine getirilir.” denildiği için
      seçim sorumlusu olarak İşverenin sorumlu olduğu yorumu çıkmaktadır.

    1. Mevzuatta çalışan temsilcisinin herhangi bir maaş farkı almasına dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak bu çalışan ve işveren arasında önceden veya sonradan görüşülerek düzenlenebilecek bir şeydir. Buradaki önemli nokta çalışan temsilcisinin çalışma saatlerinde bir değişiklik olmadan İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili konularda çalışmalara katılması ve çalışanların bu konulardaki sorunlarını işverene iletmesi için oluşturulmuş bir düzenlemedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir