Mülteci Nedir?
6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa göre uluslararası koruma çeşitleri; mülteci, ikincil koruma, şartlı mülteci, başvuru sahibi ve geçici koruma olmak üzere başlıklara ayrılmaktadır. Bu yazımda mültecinin tanımı yapılmış ve mülteci çalışma izni konusu incelenmiştir. Diğer koruma çeşitlerinin Türkiye’de çalışma haklarını; İkincil Koruma Çalışma İzni (Hakkı) ve Şartlı Mülteci ve Başvuru Sahibi Çalışma İzni yazılarımızdan inceleyebilirsiniz.
Günlük hayatta Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle ülkemize gelen Suriyelilere mülteci denmektedir. Ancak ülkemizdeki Suriyeliler hukuki olarak mülteci statüsünde değil geçici koruma statüsündedir. Bu nedenle Suriyelilere çalışma izni verilmesinin hukuki prosedürleri başka bir yazımızda anlatılmaktadır.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa göre Avrupa ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncelerinden dolayı zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen yabancıya veya bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişiye statü belirleme işlemleri sonrasında mülteci statüsü verilir. Dolayısıyla mülteci statüsü, Avrupa ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle ülkemize gelen yabancılara verilebilecek ve yabancıya en fazla hak sağlayan koruma çeşididir.
Mülteci statüsü verilenlere yabancı kimlik numarasını içeren üçer yıl süreli kimlik belgesi düzenlenir.
Mülteci Statüsündeki Yabancılar Türkiye’de İzin Almadan Çalışabilir mi?
Mülteci statüsündeki kişiler statü almasından itibaren bağımlı veya bağımsız olarak çalışabilir. Mülteci statüsü sahibinin kimlik belgesi, çalışma izni yerine geçer ve bu durum kimlik belgesine yazılır. Bu yabancıların ayrıca bir çalışma izni almasına gerek yoktur.
Mülteci Statüsü Sona Eren Yabancı Türkiye’de Çalışabilir mi? Mülteci Çalışma İzni (Hakkının) Sona Ermesi
Mülteci statüsünün herhangi bir nedenle sona ermesi veya kimlik belgelerinin iptalini gerektirecek nedenler, yabancının çalışma hakkını da sona erdirir.
Merhabalar ben sepideh iranlıyım yaklaşık 8 ay dair ki mülteci ol arak birleşim miketler kayıt oldum çalışma izni almak istiyorum na sil ala biliyorum acaba?
Çünkü arkadaşlarim bi firma üzeri çalışma izin için başvuru yapıtlar ama red oldu kaç kere denedinler bir hiç sebep le bakanlığı red ediyor şunu biz na çoze bilir miyiz acaba?
Teşekkür ediyorum
İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba, yazıda da bahsettiğim üzere eğer mülteci statüsüne sahipseniz mülteci kimlik belgeniz çalışma izni yerine geçer. Yani ayrıca çalışma izni almanıza gerek yoktur. Eğer mülteci olmak için başvurduysanız ve başvuru sahibi durumundaysanız Şartlı Mülteci ve Başvuru Sahibi Çalışma İzni başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.