Çalışma izni başvurusu nasıl yapılır başlıklı yazımızda çalışma izni başvurusunun nasıl yapılacağı incelenmiştir. Söz konusu prosedürler yerine getirildikten sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca çalışma izni verilir. Peki Çalışma İzni Alındıktan Sonra Yapılması Gerekenler nelerdir? Bu yazımızda Çalışma İzni Alındıktan Sonra Yapılması Gerekenler 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu esas alınarak incelenmiştir.
Çalışma İzni Verilen Yabancı Ne Kadar Süre İçerisinde Türkiye’ye gelmelidir?
Yurt dışından yapılan başvuruya istinaden çalışma izni verilen yabancı, çalışma izninin geçerliliğinin başladığı tarihten itibaren altı ay içinde Türkiye’ye gelmek zorundadır. Bu süre içinde Türkiye’ye gelmeyen yabancının çalışma izni iptal edilir.
Çalışma İzni Verilen Yabancı İkamet İzni Almalı mıdır?
6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanununa göre verilen çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti ikamet izni yerine geçer. Çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti olan bir yabancının ayrıca ikamet izni almasına gerek yoktur.
Çalışma İzni Alan Yabancıların veya Yabancı Çalıştıran İşverenlerin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bildirim Yapması Gerekir mi?
Yabancı çalıştıran işverenler ile süresiz veya bağımsız çalışma izni bulunan yabancılar, çalışma izninin veya çalışma izni muafiyeti kapsamında çalışmanın başlaması ve sona ermesi durumu ile çalışma izni veya çalışma izni muafiyetinin iptalini gerektirecek hâlleri on beş gün içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bildirmekle yükümlüdür. Bir işverene bağımlı olarak süreli çalışma izni kapsamında çalışan yabancıların ayrıca bildirim yapmasına gerek yoktur.
Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeksizin, bağımsız veya süresiz çalışma izni ile çalışan yabancıya ve yabancı çalıştıran işverene idari para cezası verilir. Ayrıca fiillerin tekrarı halinde idari para cezaları bir kat arttırılarak uygulanır. İdari para cezaları ile ilgili İzinsiz Yabancı İşçi Çalıştırma Cezası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Türkiye’de Çalışan Yabancılara Sigorta Yapılması Gerekir mi?
Çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti alan yabancılar ile yabancı çalıştıran işverenler, sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerini kanuni süresi içinde yerine getirirler. Türkiye’nin taraf olduğu sosyal güvenlik sözleşmeleri hükümleri saklıdır.
Bir yıl önce yanımda çalışan yabancı için çalışma izni aldım. Çalışma belgesi geldi. Sigortasını yaptırdım. Ancak çalışmaya başladığına dair başka bir bilidirimde bulunmadım. Bulunmam gerekir miydi?
Evet yazıda belirttiğim üzere Bakanlığa bildirimde bulunmanız gerekirdi.